Τρίτη, 8 Απριλίου 2014

Αναστάσιος Ορφανίδης /προτάσεις για δράσεις της παρέας Επταπυργίου/γειτονιές


Η παρέα του Επταπυργίου αναπτύσσει τις δράσεις της στη Θεσσαλονίκη, γύρω από τα κάστρα της, το ν περιβάλλοντα χώρο του Επταπυργίου και στο δάσος του Σέιχ-Σου.
Οι δράσεις μας  κατά κύριο λόγο αφορούν,  την προστασία των οικόσιτων και αδέσποτων ζώων,αλλά δεν περιορίζονται μόνο εκεί ,επεκτείνονται στην προστασία του περιβάλλοντος που περικλείει τις περιοχές που προαναφέραμε  και τα γενικά  θέματα που αφορούν την περιοχή και τους κατοίκους της.
Ο εθελοντισμός έχει μπει στην ζωή μας και το κάναμε συνείδηση από την εποχή της φιλοξενίας των Ολυμπιακών αγώνων ,αλλά κατ΄ ουσίαν προεκτείνουμε αυτή τη παράμετρο ,επιδιώκοντας την   αλληλεγγύη για την προστασία  των ζώων και την αλληλεγγύη προς τους ανθρώπους .
Κάθε ζώο και άνθρωπος δεν περιορίζονται σε εδαφικές περιοχές αλλά είναι παντού και αυτό σαφώς μας αφορά .Η καθημερινότητα μας δεν διαφέρει, είναι κοινή με  κάθε πολίτη .Αυτό επιθυμούμε να κάνουμε συνείδηση και  να το  ζυμώσουμε για την ενημέρωση των συμπολιτών μας  .
 Το f/b της ομάδας και το  blog ,είναι τα εργαλεία μας για επικοινωνία  και προώθηση των θεμάτων που μας απασχολούν .Επιθυμούμε  να δημιουργήσουμε ερεθίσματα για την ομαλή αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα μας, ενώ  προτείνουμε η αναζητούμε λύσεις άμεσες,που  αφορούν τα ζώα και τους  συνανθρώπους μας .
Το f/b της ομάδας περιορίζεται στα θέματα που αφορούν μόνο τα οικόσιτα και τα αδέσποτα ζώα.
Το blog ,πέραν αυτού, θα αναζητεί και θα προβάλλει  θέματα της περιοχής, των συμπολιτών μας είτε για ενημέρωση τους είτε για την επίλυση τους ,δημοσιεύοντας δικές του αναρτήσεις η αναδημοσιεύοντας άρθρα ενδιαφέροντος μας από τον ηλεκτρονικό και περιοδικό τύπο.
.Ο Θεσμός της" γειτονιάς" είναι ένα ευαίσθητο θέμα που επιλέξαμε να θίξουμε, καθώς πιστεύουμε ότι, όπως συμβαίνει σ'άλλες χώρες , πρέπει και μπορεί να αναδειχθεί ,με την βοήθεια των  σύγχρονων μέσων που διαθέτουμε .
Παρακάτω παραθέτουμε ένα άρθρο του Γιώργου Τούλα από την έντυπη Parallaxi (http://www.parallaximag.gr/)

H επανεφεύρεση της γειτονιάς

του Γιώργου Τούλα
Εικόνα: Γιώργος Κουρτίδης
Στη γειτονιά που μένω τα τελευταία επτά χρόνια γνωρίζω ελάχιστους ανθρώπους. Και όταν λέω γνωρίζω εννοώ την τυπική καλημέρα, ούτε καν μια ερώτηση παραπάνω. Η γνωριμία μας εξαντλείται σε δέκα, δεκαπέντε το πολύ λέξεις. Σκέπτομαι συχνά πως αν προκύψει ένα ζήτημα διεκδίκησης ή υπεράσπισης του χώρου της γειτονιάς μας θα είναι θεωρητικά αδύνατο να συνεννοηθούμε. Ζηλεύω -με την καλή έννοια- και χαίρομαι τις πρωτοβουλίες ανθρώπων που αποφασίζουν να αφήσουν την ιδιώτευση και αντιλαμβανόμενοι το πνεύμα των καιρών σε πολλά μέρη του κόσμου προχωρούν σε ενδιαφέροντα πειράματα αυτοοργάνωσης της γειτονιάς τους.
Η περίπτωση της Σβώλου, παλαιάς οδού Πρίγκηπος Νικόλαου και ακόμα παλαιότερα οδού Πολωνίας στο κέντρο, στην οποία οι άνθρωποι οργανώνονται τον τελευταίο καιρό φτιάχοντας ακόμα και εκπομπές για τη γειτονιά τους στο ίντερνετ και ένα μεγάλο δείπνο σε λίγες μέρες, η περίπτωση των αστικών καλλιεργητών στου Καρατάσου στην Πολίχνη, αλλά και μικρές ακόμα σπίθες ανθρώπων που ξεπηδούν σε διάφορα σημεία της χώρας δημιουργούν ελπίδες. Η εμπειρία του Θεσσαλονίκη Αλλιώς, τα τελευταία 4 χρόνια, μου έμαθε πως δεν υπάρχει πράγμα που να βάλει κάνεις στο μυαλό του, ένα σχέδιο, μια ιδέα, ένα πλάνο σε σχέση με μια αλλαγή που ονειρεύεται και να μη βρει τρόπο να το υλοποιήσει, αρκεί να μην είναι κάτι ουτοπικό. Η δράση σε βγάζει από την παραίτηση και την παθητικότητα και σε μια εποχή με τεράστια διείσδυση των social media και το ίντερνετ, που η δύναμη των ανθρώπων πολλαπλασιάζεται τα πράγματα γίνονται ευκολότερα. Παντού αναπτύσσονται πλατφόρμες ενημέρωσης, παρατήρησης κινητοποίησης που αποτελούν πια εργαλεία της αλλαγής.
Πρόσφατα η Λίνα Λιάκου, που είναι αρχιτέκτονας και μέλος της ερευνητικής ομάδας του Reactivate  Athens, μίλησε για το ρόλο του δήμου να προσφέρει το πλαίσιο, τα εργαλεία και την τεχνογνωσία του. Και μέσα σ' αυτό να δώσει στους κατοίκους τη δυνατότητα να οργανώνονται, να δημιουργούν μοντέλα συνεργασίας και να βρίσκουν λύσεις μόνοι τους για τη γειτονιά τους, για το άμεσο περιβάλλον τους, εκεί όπου ζουν, κινούνται και μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Ο δήμος πρέπει να δρα υποστηρικτικά, να αναγνωρίζει τις δυναμικές, να επεμβαίνει όταν του ζητείται, να δημιουργεί κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των κοινοτήτων της πόλης. Είμαστε ενάμιση μήνα πριν τις εκλογές και δεν βλέπω να έχει ξεκινήσει από τους υποψηφίους, πλην μικρών εξαιρέσεων σε κάποιες κινήσεις καμιά συζήτηση για τη γειτονιά. Πιθανά γιατί βολεύει πολύ η παθητικότητα των δημοτών που ποτέ δεν θα καταφέρουν να κατακτήσουν το ρόλο του πολίτη. Η γειτονιά είναι ήδη αλλού η νέα δύναμη. Εδώ;
*Το κείμενο του Γιώργου Τούλα είναι το editorial του τεύχους 194 της έντυπης Parallaxi


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου