Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014

Σχόλια , προτάσεις και καταγγελίες για την προστασία και φροντίδα του περίγυρου των κάστρων Επταπυργίου ,γράφει ο Τάσος Ορφανίδης

Επειδή το συνεχές ενδιαφέρον μας, κινδυνεύει να καταγραφεί ως γραφικό  ,κάνουμε σαφή την άποψη μας επί του θέματος. Αναφερόμαστε  στην στάση της εφορείας βυζαντινών αρχαιοτήτων και του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ο Δήμος Συκεών εξαιρείται, λόγω της άμεσης ανταπόκρισης του.

 • Με καμία σκέψη δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε και να αποδεχτούμε, το γεγονός της όποιας αδράνειας η αδιαφορίας  
 • Φαντάζει  αδιανόητο ότι, είμαστε στην αρχή του καλοκαιριού, υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιών και βρισκόμαστε σε αναμονή ενεργειών.
 • Είναι ανεπίτρεπτο να κινδυνεύει κάθε χρόνο η πυροπροστασία της περιοχής λόγω, του θέρους, των σκουπιδιών και των άγριων χόρτων; 
 • Είναι απαράδεκτο να μη βλέπουμε το πάρκο να γεμίζει από φωνές ανθρώπων και ζώων, επισκεπτών, τουριστών και κατοίκων της περιοχής .
 • Δεν γίνεται αντιληπτό , στην ίδια χώρα στην ίδια πόλη στην ίδια περιοχή να μη υπάρχει συνεργασία με κοινό στόχο και αποτέλεσμα;(Εννοούμε τους τρείς φορείς ,Δήμοι και εφορεία αρχαιοτήτων )
 • Είναι δυνατόν ένα πάρκο να το έχουν μοιράσει στα τρία από πλευράς αρμοδιοτήτων , τρεις αρμόδιοι φορείς και στο τέλος να γίνεται μισή δουλειά ;
 • Έχει δεχθεί κάποιος αρμόδιος ,τις παρατηρήσεις ,τους χλευασμούς και την ειρωνεία από τους τουρίστες που επισκέπτονται το μουσείο ;Είναι βέβαιο ότι θα ένοιωθε ντροπή .
 • Γιατί θεωρείται η παραλία της Θεσσαλονίκης η βιτρίνα της πόλης, ενώ παρατηρείται σχετικό ενδιαφέρον  για τα κάστρα της πόλης, που είναι η ιστορία του τόπου. 
 • Γιατί ξοδεύεται χρόνος και χρήμα σε δράσεις, για τις οποίες δεν διαφωνούμε, ενώ στρέφουμε το βλέμμα μας αλλού ,όταν καλούμαστε να ρίξουμε μία ματιά στο Επταπύργιο,  το υψηλότερο σημείο της πόλης ,με την μοναδική θέα και την ιστορικότητα του.
 • Μήπως σκοπεύουμε χρονολογικά να μεταθέσουμε τον χρόνο ενδιαφέροντος για την περίοδο που θα γίνονται οι εκδηλώσεις στον προαύλιο χώρο του Επταπυργίου και θα τον επισκεφθούν εκλεκτοί καλεσμένοι΄; Μα τότε δεν θα έχει αξία .(H Ρένη Πιττακή θα ερμηνεύσει το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο Ουρανός Κατακόκκινος» στις πρώην φυλακές Επταπυργίου στη Θεσσαλονίκη, στις 5, 6 και 7 Ιουλίου )( Αυγουστιάτικο φεγγάρι στα Μουσεία )
 • Θα το κάνουμε ποιο απλό το θέμα, σημειώνοντας τις υποτυπώδεις ενέργειες, που θα μπορούσε να έχει κάνει ήδη ο Δήμος Θεσσαλονίκης ,ενέργειες που γνωρίζει ο απλός πολίτης .
 • φωτογραφία από Γιώργο Τούλα 
 • Έλεγχος των συμβατικών υποχρεώσεων του εργολάβου (εφόσον έχει ανατεθεί) ,εποπτεία αν εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα,καταγραφή ελήψεων και παραλήψεων  (σας βεβαιώνουμε ότι θα σημειωθούν πολλές ).Κατά συνέπεια απαιτείται εντολή (ένα λεπτό δηλαδή )για να ασχοληθεί ένας υπάλληλος, με εργασία την οποία  θεωρούμε δεδομένη, στην καθημερινή του ενασχόληση .
 • Εφόσον η συντήρηση των πάρκων εντάσσεται   στις υποχρεώσεις των υπαλλήλων του Δήμου ,ο αρμόδιος προϊστάμενος η  αντιδήμαρχος ,αρκεί να κάνει μια βόλτα μόνο, για να διαπιστώσει αν δουλεύει το σύστημα η όχι ,αν εργάζεται το προσωπικό η όχι ,αν εμποδίζεται να εργασθεί από τρίτους παράγοντες και δεν επεξεργάσθηκαν πιθανά  προτάσεις που κατατέθηκαν από τους ίδιους   .
 • Είναι πραγματικά αστεία η εικόνα να βλέπουμε, τον αρμόδιο υπάλληλο να ανοίγει τις βάνες για να ποτιστούν τα άγρια χόρτα,υποθέτουμε ότι λογικά θα έχει γίνει σχετική μνεία εκ μέρους του.
 • Οι περιοχές ευθύνης μεταξύ Δήμων και εφορείας Βυζαντινών αρχαιοτήτων ,φαίνεται ότι λειτουργούν αρνητικά , σε βάρος της φροντίδας του χώρου .
Η Εφορεία Βυζαντινών αρχαιοτήτων είναι μια υπηρεσία με αυστηρούς κώδικες συμπεριφοράς ,ίσως μερικές φορές να  δίνει την εντύπωση ότι πέραν των αρχαιοτήτων, δεν έχει καμία υποχρέωση   απέναντι στους πολίτες .Θα θέλαμε να επισημάνουμε και να υπενθυμίσουμε ότι στους πολίτες απευθύνονται μέσα από τα καθήκοντα τους .Και οι ίδιοι πολίτες είναι, με δικαιώματα και υποχρεώσεις .Ο πολίτης πρόκειται να επισκεφθεί τον χώρο ,ο πολίτης θα ενημερωθεί ,ο πολίτης θα κρίνει  και θα καταγράψει .Δεν εμπλεκόμαστε ως πολίτες στα καθήκοντα τους ,υπενθυμίζουμε όμως ότι ο χώρος που φιλοξενούνται, οι υπηρεσίες και ο χώρος που  επισκεπτόμαστε, είναι δημόσιος , ο οποίος θα πρέπει, να προστατεύεται και να φροντίζεται .Ο χώρος αυτός θα πρέπει να είναι φιλόξενος και όχι αποτρεπτικός στον επισκέπτη .Σε όλα τα μουσεία και μνημεία του κόσμου ο περιβάλλον χώρος είναι μείζονος σημασίας.

Εφόσον πιθανά  προκύπτει θέμα επικοινωνίας με τους άλλους συναρμόδιους για την περιοχή φορείς, είναι θέμα θέλησης για την αναζήτηση λύσης .
κατόπιν πίεσης ,ελάχιστοι κάδοι στην είσοδο 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η έλλειψη κάδων απορριμάτων που θα έπρεπε να έχει στο περίγυρο του αλλά και εσωτερικά ο χώρος .Η απάντηση που παίρναμε κάθε φορά που το θέταμε ήταν ότι, ο Δήμος δεν φέρνει τους κάδους η δεν έρχεται να μαζέψει τα σκουπίδια . (δεν εννοούμε τους πράσινος η μπλε κάδους ,αναφερόμαστε σε μικρά καλάθια).Συμπέρασμα ότι στα μικρά θέματα δεν υπάρχει επικοινωνία αλλά και θέληση ,τι θα γίνει με τα μεγάλα θέματα; 


η γούρνα με περίφραξη σήμερα

τα σκουπίδια από την γούρνα σκεπασμένα με χόρτα
Άλλο παράδειγμα, όταν καθάρισαν μία γούρνα από τα σκουπίδια ,αυτά δεν τα περισυνέλεξαν αλλά τα άφησαν δίπλα στο σημείο .Σε σχετική ερώτηση μας λάβαμε την απάντηση  ότι, είναι αρμοδιότητα του Δήμου .Τα σκουπίδια είναι ακόμη εκεί, μετά από ένα χρόνο ,σκεπασμένα πλέον από χόρτα .
Μικρά παραδείγματα αδιαφορίας η έλλειψης συνεννόησης και συνεργασίας ;Κατά  καιρούς παρατηρούμε μεγάλο αριθμό εργατών, τεχνικών και άλλων ειδικοτήτων να απασχολούνται στον χώρο .Δεν γνωρίζουμε αν είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου η είναι απασχολούμενοι από  εργολάβο που έχει αναλάβει κάποιο έργο κατ' αποκοπή .Αυτό που γνωρίζουμε καλά είναι ότι, υπάρχει τεχνική υπηρεσία με προϊστάμενο και τεχνίτες.Δεν μένει παρά να τους δούμε να εργάζονται και προς  αυτήν την κατεύθυνση ,που θίγουμε . 
 • Δεν είναι απαραίτητο να μας βρίσκετε απέναντι σας ,είμαστε μαζί σας ,αρκεί να παρατηρούμε και να διαπιστώνουμε στην καθημερινότητα μας ,ως πολίτες, το ενδιαφέρον σας .
 • Διευκρινίζουμε ότι δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε σε αντιπαραθέσεις, αλλά ούτε να γίνουμε ο τέταρτος πόλος της διένεξης .
 • Δεν περιμένουμε απαντήσεις ,μας αρκεί να δούμε τα συνεργεία να δουλεύουν στην κατεύθυνση αυτή 
 • Υπενθυμίσεις κάνουμε ως πολίτες, υπεύθυνοι να ανησυχούν για τα δικαιώματα τους.

Νομίζουμε ότι σε κανένα δεν ανέθεσαν, την αρμοδιότητα να κρύβεται πίσω από την καρέκλα του, όσο Μεγάλη κι αν είναι .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου