Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2014

Μάθημα ζωής από τα παιδιά της Αγλαντζιάς

Από: Μάριος Δημητρίου
Μάθημα ζωής και περιβαλλοντικής συνείδησης προς την κοινωνία, έδωσαν σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οι μικροί μαθητές των έξι δημοτικών σχολείων Αγλαντζιάς, που το πρωί εγκατέλειψαν για λίγη ώρα τις τάξεις τους και διαδήλωσαν έξω από τα σχολεία τους απαιτώντας από τους μεγαλύτερους, σεβασμό στο δικαίωμά τους να διακινούνται με ασφάλεια, έχοντας ελεύθερη πρόσβαση στα πεζοδρόμια και μέσα σε συνθήκες περιβαλλοντικής ποιότητας. Το Sigmalive ήταν παρόν στην εκδήλωση του Α΄ και Β΄ δημοτικού σχολείου Αγλαντζιάς.

Για λίγο έκλεισαν το δρόμο

Ακούσαμε από τα ίδια τα παιδιά, να περιγράφουν τα προβλήματα κατά τη μετάβαση στο σχολείο τους, που έχουν να κάνουν κυρίως με τη ρύπανση από τα περιττώματα των σκύλων, με την παράνομη στάθμευση στα πεζοδρόμια και με την αυθαίρετη δενδροφύτευση πεζοδρομίων.
Στην παρουσία των Διευθυντριών των δύο σχολείων Μακαρίας Άντρης Στυλιανού (Α΄ δημοτικού) και Φωτεινής Χριστοπούλου (Β΄ δημοτικού), των δασκάλων, αλλά και του Δημάρχου Αγλαντζιάς Κώστα Κόρτα, δημοτικών συμβούλων και υπηρεσιακών στελεχών, τα παιδιά έκλεισαν για λίγο το δρόμο και μοίρασαν φυλλάδια με τις ζωγραφιές τους στους οδηγούς των διερχόμενων αυτοκινήτων, με θέμα τα καθαρά πεζοδρόμια, την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος. Τα παιδιά έκαναν πανό με συνθήματα όπως «Μην κόβετε φυτά», «Μαζεύουμε τα περιττώματα των ζώων», «Θέλουμε καθαρά πεζοδρόμια», «Όχι σκουπίδια στα πάρκα».

Κάθε σχολείο με τον τρόπο του

Τα παιδιά σε κάθε σχολείο διαμαρτυρήθηκαν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Στο Δ΄ δημοτικό σχολείο, ετοίμασαν πανό στα οποία κατά την ώρα της διαδήλωσης, ζωγράφιζαν εικόνες με καθαρά πάρκα, ιδιοκτήτες σκύλων να μαζεύουν τα περιττώματα των σκύλων τους και καθαρά πεζοδρόμια χωρίς εμπόδια. Ακόμη τα παιδιά μοίρασαν φυλλάδια στους περαστικούς, για τις δράσεις τους σχετικά με το περιβάλλον.

Στο Ε΄ δημοτικό σχολείο Αγλαντζιάς, τα παιδιά ετοίμασαν ζωγραφιές με τα συνθήματα τους και φώναξαν δυνατά ανάμεσα σε άλλα τα πιο κάτω συνθήματα: «Αγαπάμε τα σκυλιά μα όχι τη βρωμιά», «Καθαρά πεζοδρόμια, όχι άλλα περιττώματα».

Στο Στ΄ δημοτικό σχολείο, τα παιδιά κατασκεύασαν ανθρώπινες φιγούρες, που τοποθέτησαν στα κάγκελα του σχολείου τους και στις οποίες αναγράφονταν τα πιο κάτω συνθήματα – παραινέσεις: «Αλλάξτε συνήθειες, όχι πλευρό», «Δεν προλαβαίνουμε, προσοχή στη Μάνα Γη», κ.α. Ο Δήμαρχος έδωσε το λόγο στα παιδιά, που ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους για τη βελτίωση της πόλης και της γειτονιάς τους.

Αλλαγή νοοτροπίας απ’ το σπίτι

Είπε απευθυνόμενος προς τα παιδιά του Α΄ και Β΄ δημοτικού σχολείου Αγλαντζιάς ο Κώστας Κόρτας, μετά το τέλος της εκδήλωσης: «Σας ευχαριστώ για τις πρωτοβουλίες που παίρνετε για βελτίωση της ποιότητας ζωής και της ασφάλειας στην περιοχή του σχολείου σας και του Δήμου Αγλαντζιάς. Ξεκίνησε μια πρωτοβουλία από το δικό σας σχολείο που επεκτάθηκε σε όλα τα άλλα σχολεία της Αγλαντζιάς και περιλαμβάνει κοινούς περιπάτους μας, όπου μας υποδείξατε τα προβλήματα καθαριότητας και ασφάλειας στη διακίνηση και των εμποδίων στους δρόμους. Εσείς είστε η ελπίδα του τόπου κι εσείς θα μεταδώσετε στους μεγαλύτερους ιδέες, για να αλλάξουμε όλοι, νοοτροπία. Εμάς οι μεγαλύτεροι, δεν μας ακούν - ίσως εσάς, τα παιδιά τους, να σας ακούσουν. Πρέπει να ξεκινήσει από το σπίτι η αλλαγή νοοτροπίας - π. χ. οι ιδιοκτήτες σκύλων να έχουν μαζί τους σακουλάκια και να μαζεύουν τα περιττώματα των σκύλων, όταν τους βγάζουν για βόλτα στη γειτονιά. Τοποθετήσαμε σε διάφορα σημεία στην Αγλαντζιά, 32 καλάθους με σακουλάκια για τα περιττώματα των σκύλων και σύντομα θα τοποθετηθούν και σε άλλα σημεία, όπου δεν υπάρχουν. Επίσης, όταν παρατηρείτε αυτοκίνητα παρακαρισμένα παράνομα, να μας το αναφέρετε μέσω των δασκάλων και των γονιών σας για να κάνουμε παρατηρήσεις στους ιδιοκτήτες τους σε πρώτη φάση και καταγγελίες όσων δεν συμμορφώνονται, σε δεύτερη φάση. Η συμβολή σας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του Δήμου Αγλαντζιάς, είναι πολύ σημαντική. Για παράδειγμα το Δ΄ δημοτικό  σχολείο υιοθέτησε χθες επίσημα το πάρκο Αζόφ στο Πλατύ, ενώ το Στ΄ δημοτικό σχολείο ανέλαβε να περιποιείται και να καθαρίζει τα δύο πάρκα κοντά στο σχολείο. Το πρόγραμμα αυτό είναι κάτω από την ομπρέλα “Η Αγλαντζιά είμαστε εμείς”. Αφού εμείς ζούμε εδώ, εμείς θα φροντίσουμε τον τόπο μας».

Τα παιδιά μιλούν στο Sigmalive

Μας είπαν, παιδιά του Α΄ και Β΄ δημοτικού σχολείου Αγλαντζιάς:
Χρυσαυγή Παπαϊωάννου Γ΄ τάξη: «Μια μέρα ενώ ερχόμουν στο σχολείο, πάτησα κακά του σκύλου, ήρθα στην τάξη, αλλά με τίποτα δεν καθάριζαν τα παπούτσια και αναγκαστήκαμε και τα πετάξαμε…Έχουμε κι εμείς σκύλο και τον παίρνουμε περίπατο, αλλά κάθε φορά που κάνει την ανάγκη του, ο πατέρας μου παίρνει σακουλάκια από τον απέναντι κάλαθο και τα μαζεύει… Κάποιοι γείτονες αφήνουν τα σκουπίδια τους εκτεθειμένα και σκίζουν οι γάτοι τα σακούλια και βρωμούν, μέχρι να τα μαζέψει το αυτοκίνητο του Δήμου. Κάποιοι άλλοι, τοποθετούν ανθώνες στα πεζοδρόμια και δεν μπορούμε να περπατούμε»...
Ανθή Μουταφίδου Γ΄ τάξη: «Μερικοί φυτεύουν δέντρα στα πεζοδρόμια, με αποτέλεσμα οι ρίζες τους να μεγαλώνουν και να σπάζουν τα πλακάκια και να μη μπορούμε να περάσουμε ούτε εμείς, ούτε παιδιά που διακινούνται σε τροχοκαθίσματα. Άλλοι, κλαδεύουν τα δέντρα τους και τα κλαδέματα τα πετάνε στο πεζοδρόμιο και μας εμποδίζουν να περπατούμε».
Χριστίνα Ανδρέου Β΄ τάξη: «Πολλοί οδηγοί παρκάρουν πάνω στο πεζοδρόμιο και αναγκαζόμαστε να κατεβαίνουμε στο δρόμο. Αλλά, το πεζοδρόμιο είναι για τους πεζούς και τα αυτοκίνητα για τους χώρους στάθμευσης! Επίσης, κάποιοι βγάζουν τα σκυλάκια τους έξω και κάνουν τις ακαθαρσίες τους κι εμείς που περνούμε με τη βαλίτσα μας για να έρθουμε στο σχολείο, τα πατούμε κι ερχόμαστε στην τάξη και λερώνουμε το πάτωμα. Μια φορά μου έκανε εντύπωση που είδα κάποιον κύριο να μαζεύει με σακουλάκια, τα κακά από το πεζοδρόμιο».
Θεοχάρης Σάχοβ Β΄ τάξη: «Οι σκύλοι κάνουν κακά και πισσιά στο πεζοδρόμιο και βρωμά ο τόπος και τα πατούμε κατά λάθος. Μου έτυχε να τα πατήσω, δεν τα είχα προσέξει…».
Εβελίνα Ιωαννου Στ΄ τάξη: «Έτυχε να πατήσω περιττώματα σκύλου, ενώ ερχόμουν ένα πρωί στο σχολείο. Ετριβα τα παπούτσια στο χώμα να καθαρίσουν, αλλά μάταια.... Νευρίασα φυσικά. Μια φορά βρήκα ένα σκύλο να κάνει κακά μέσα στην αυλή του σπιτιού μου!».
Μαρίνα Κυριάκου Στ τάξη: «Μου έτυχε να δω πολλές φορές σκουπίδια πεταμένα στο δρόμο και στο πεζοδρόμιο – μπουκάλες, χαρτιά, νάιλον σακούλια…. Θυμώνω με αυτούς που δεν σέβονται το περιβάλλον, τους άλλους και τον εαυτό τους. Χτες πήγαμε στον Πεδουλά, φύσηξε αέρας και πήρε τα χαρτιά μας παντού…πεταχτήκαμε πάνω, τα μαζέψαμε και τα βάλαμε στον κάλαθο».
πηγή:sigmalive.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου