Κυριακή, 13 Ιουλίου 2014

Γιατί να πάρουμε κατοικίδιο στα παιδιά;

Είναι αλήθεια πως τα μικρά αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά, εκδηλώνουν την επιθυμία κατά καιρούς να αποκτήσουν ένα κατοικίδιο ζωάκι. Άλλες φορές επιμένουν, άλλες φορές το ξεχνάνε, η επιθυμία όμως παραμένει επιθυμία.

Αν λοιπόν είμαστε διστακτικοί, ή το σκεφτόμαστε ακόμη, υπάρχουν λόγοι για να πούμε το τελικό ναι.

Μία ομάδα Φιλανδών με επικεφαλής την παιδίατρο Dr Eija Bergroth, έκανε μία μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics, σχετικά με το πόσο καλό κάνουν οι μικροί μας  φίλοι στα παιδιά.

Η κυρία Eija Bergroth είχε δηλώσει "Πιστεύουμε πως η έκθεση των παιδιών στα κατοκίδια ζωάκια ωριμάζει το ανοσοποιητικό τους σύστημα".

Για την διεξαγωγή της μελέτης, η ομάδα των ερευνητών παρακολούθησε 397 παιδιά για περίπου 4 χρόνια στην Φιλανδία, εκ των οποίων κάποια από αυτά είχαν κατοικίδιο ζώο στο σπίτι από το πρώτο έτος της ηλικίας τους, ενώ άλλα όχι.

Οι γονείς κρατούσαν ένα εβδομαδιαίο ημερολόγιο με τις αρρώστιες των παιδιών αλλά και την συχνότητα εμφάνισης κάποιων ασθενειών.

Το 44% των παιδιών που έμεναν στο σπίτι με ένα κατοικίδιο ζώο, κυρίως σκύλο ή γάτα, διαπιστώθηκε πως ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν μία μόλυνση στο αυτί, και το 29% των παιδιών που έμεναν με κάποιο ζωάκι είχε λιγότερες πιθανότητες να πάρει κάποια αντιβίωση.

Ωστόσο η σημείωση της έρευνας, την οποία πρέπει να προσέξουμε είναι ότι όταν τα παιδιά που έχουν ήδη, κάποια αλλεργία, ή πρόβλημα με το αναπνευστικό τους, καλό είναι να μένουν μακριά από τα ζωάκια, καθώς αυτό μπορεί να επιβαρύνει τα συμπτώματά τους.

Εκτός όμως από τις μελέτες και τις έρευνες οι οποίες μας δίνουν όμορφα και θετικά σημάδια, υπάρχει ο παράγοντας παρέα και "μάθηση". Ένα κατοικίδιο ζωάκι, μπορεί να γίνει ο αγαπημένος φίλος του παιδιού, ενώ μέσω του παιχνιδιού μπορεί να αναπτύξει πολλές δεξιότητες.

Από μικρή ήδη ηλικία, τα παιδιά αναπτύσσουν με αβίαστο τρόπο την αίσθηση της ευθύνης, και καλλιεργούν μία αντίληψη για τον κύκλο της ζωής όπως "γέννηση, αρρώστιες, γηρατειά και απώλεια". Το παιχνίδι, η συνεργασία και η σωματική άσκηση θεωρούνται δεδομένα.

Αν λοιπόν το σκεφτόμαστε, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα κατοικίδια ζωάκια που μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι των παιδιών μας, αλλά και δικοί μας!

Γάτα

Από τους πιο τρυφερούς φίλους του παιδιού

Σκύλος

Μία γλυκιά καληνύχτα από τους τετράποδους φίλους μας

Κουνέλι

Ώρα για αγκαλιές

Ινδικά χοιρίδια

Μπορεί να βρεθούν παντού

Ψάρι 

Η αγορά των ψαριών προϋποθέτει μία γυάλα και φίλτρα νερού

Χάμστερ 

Είναι δραστήρια και ζωηρά
πηγή:pathfinder.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου