Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2014

ΜΙΑ ΜΌΛΥΝΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΑΓΝΟΟΎΜΕ Ο κίνδυνος της λεπτοσπείρωσης,από ethnos.gr

Η λεπτοσπείρωση είναι πολύ επικίνδυνη επειδή, εκτός από πολλά είδη ζώων, μπορεί να μολύνει και τον άνθρωπο με πολύ σοβαρές συνέπειες! Από την αρχαιότητα ήταν γνωστή ως επαγγελματική ασθένεια των αγροτών ρυζιού.

Η κύρια λεπτοσπείρωση είναι οι Leptospira interrogans, αν και έχει πολλές παραλλαγές, η καθεμιά εκ των οποίων μπορεί να προσβάλει διάφορα είδη ζώων. Εκείνες που περισσότερο ενδιαφέρουν τον σκύλο είναι η L. Canicola και η L. Icterohaemorrhagiae, και για αυτόν τον λόγο βρίσκονται στα εμβόλια που γίνονται για να προλαμβάνουν.
Η παρουσία νερού (λίμνες, λιμνοθάλασσες, έλη, ρυάκια) σε περιοχές μολυσμένες από αρουραίους και ποντίκια είναι παράγοντας υψηλού κινδύνου!
Η παρουσία νερού (λίμνες, λιμνοθάλασσες, έλη, ρυάκια) σε περιοχές μολυσμένες από αρουραίους και ποντίκια είναι παράγοντας υψηλού κινδύνου!
Η λεπτοσπείρωση μεταδίδεται μέσω των ούρων των μολυσμένων ζώων που λειτουργούν σαν «δεξαμενές», ιδιαίτερα οι αρουραίοι και τα ποντίκια. Οι λεπτοσπείρες διεισδύουν στον ξενιστή μέσω οποιασδήποτε πληγής του δέρματος ή ακόμη και μέσω των βλεννογόνων ! Είναι αυτονόητο ότι η παρουσία νερού (λίμνες, λιμνοθάλασσες, έλη, ρυάκια) σε περιοχές μολυσμένες από αρουραίους και ποντίκια, είναι παράγοντας υψηλού κινδύνου!
Αλλοι τρόποι μετάδοσης της λεπτοσπείρωσης μπορεί να είναι οι πληγές από δάγκωμα, από σεξουαλική επαφή, τη διαπλακούντια οδό και από την κατάποση νερού. Ακόμη από τα χώματα και τα μολυσμένα τρόφιμα.
Μόλις εισχωρήσουν οι λεπτοσπείρες στον σκύλο, τότε αναπαράγονται ιδιαίτερα στο συκώτι και τα νεφρά, ενώ μέσα σε περίπου επτά ημέρες, θα έχουμε ηπατική βλάβη και νεφρική ανεπάρκεια.
Τα σκυλιά που αντιμετωπίζονται έγκαιρα και έχουν ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα συνήθως καταφέρνουν να επιβιώσουν και να θεραπευτούν. Μερικά σκυλιά μπορεί να «αυτοθεραπευτούν» από τη λοίμωξη, αλλά αναπτύσσουν είτε χρόνια ηπατίτιδα είτε χρόνια νεφρική νόσο.
Συμπτώματα στον σκύλο
Σε οξεία μορφή, παρουσιάζονται ανορεξία, κατάθλιψη, πόνος και μυϊκή δυσκαμψία, ταχυκαρδία και αρρυθμία, εμετός, πυρετός, χλομάδα των βλεννογόνων και ίκτερος. Μετά εμφανίζονται μώλωπες, αιμορραγία από τη μύτη και η παρουσία αίματος στα κόπρανα.
Ο θάνατος μπορεί να συμβεί ακόμα και πριν να παρουσιάσει συμπτώματα που σχετίζονται με τη νεφρική και ηπατική λειτουργία. Σε σκύλους με λοιμώξεις υποξείες, έχουμε πυρετό, αιμορραγικές διαταραχές, βήχα και, βέβαια, σοβαρά προβλήματα στα νεφρά και το συκώτι.
Συμπτώματα όπως πυρετός και βακτηριαιμία λύνονται όταν είναι σε πρώιμο στάδιο, ενώ η ζημιά στο επίπεδο των τριχοειδών αγγείων του αίματος οδηγεί στο τυπικό αιμορραγικό σύνδρομο, ειδικά σε υπεροξεία μορφή.
Ο θάνατος επέρχεται συνήθως ή από νεφρική ανεπάρκεια ή από οξεία σηψαιμία ή από διάσπαρτη αγγειακή θρόμβωση.
Οπως μπορείτε εύκολα να καταλάβετε, η λεπτοσπείρωση επηρεάζει σχεδόν όλα τα συστήματα των οργάνων, και ιδίως τα νεφρά, το συκώτι, τα αιμοφόρα αγγεία, τα μάτια, αλλά και τη μήτρα στα θηλυκά.
Οσον αφορά τον άνθρωπο, η μόλυνση αρχίζει στις περισσότερες περιπτώσεις με μια εντελώς αφανή μορφή. Οι προφανείς μορφές έχουν μια περίοδο επώασης που κυμαίνεται από 5 έως 14 ημέρες και τα συμπτώματα είναι ανάλογα με τη μορφή που παίρνει η ασθένεια.
Η υποκλινική μορφή χαρακτηρίζεται από πυρετό, κεφαλαλγία, κοιλιακό άλγος και εμετό. Η μορφή χωρίς ίκτερο έχει τα ίδια συμπτώματα, αλλά πολύ πιο έντονα. Η ικτερική μορφή είναι σίγουρα η πιο σοβαρή και εκδηλώνεται με ίκτερο, αιμορραγικό σύνδρομο, νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια και συχνά είναι θανατηφόρα (ποσοστό 5-40%).
Διάγνωση στον σκύλο
Πώς γίνεται η διάγνωση της λεπτοσπείρωσης στον σκύλο; Δεδομένης της πληθώρας των συμπτωμάτων και τα ατομικά χαρακτηριστικά του κάθε ζώου, δεν είναι τόσο απλή η διάγνωσή της.
Τα μόνα σημάδια, όταν αυτά εμφανίζονται, είναι το αιμορραγικό σύνδρομο και ο ίκτερος. Στην υπεροξεία φάση μπορούμε να έχουμε μια μετρημένη μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων και μια επακόλουθη σημαντική αύξηση, μειωμένα αιμοπετάλια και αναιμία, όπως έπειτα σε πολλές νεφρικές ή ηπατικές βλάβες θα έχουμε αυξημένες τιμές των τρανσαμινάσεων (ALT και AST), αζωταιμία και κρεατινίνη (CREA).
Ενα άλλο πράγμα που υποδηλώνει μια πιθανή λεπτοσπείρωση είναι το περιβάλλον όπου ζει ο σκύλος και τα μέρη όπου πάει για κυνήγι ή για εκπαίδευση. Ενα σκυλί που συχνάζει σε υγρότοπους, ζει σε κουμάσια μολυσμένα από αρουραίους και ποντίκια, ενώ δεν είναι τακτικά εμβολιασμένο, είναι υποψήφιο για λεπτοσπείρωση.
Ετσι, όταν εμφανίζεται έστω ένα από τα συμπτώματα που προαναφέραμε, είναι επιβεβλημένο να σκεφτούμε αυτή την ασθένεια ή τουλάχιστον να την αποκλείουμε με εξετάσεις αίματος.
Θεραπεία
Από τη στιγμή που επηρεάζονται πολλά όργανα είναι απαραίτητο, να σταθεροποιήσουμε τον ασθενή μέσω αντιβιοτικών με δοσολογίες κατάλληλες για την κάθε περίπτωση. Για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος στα νεφρά, χρησιμοποιούμε ένα συγκεκριμένο αντιβιοτικό για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
Πρόληψη
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διάφορες λεπτοσπειρώσεις που μολύνουν τα σκυλιά μπορούν επίσης να μολύνουν τους ανθρώπους, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικά είναι τα προληπτικά μέτρα ώστε να μην προσβληθούμε ούτε εμείς ούτε τα σκυλιά μας.
Μέτρα προφύλαξης για τους σκύλους:
  • Εμβολιασμός.
  • Δεν αφήνουμε μπολ φαγητού και νερού στο έδαφος, όπου μπορούν να εισχωρήσουν αρουραίοι και ποντίκια.
  • Πλένουμε και απολυμαίνουμε τις επιφάνειες όπου ζει το σκυλί με ειδικά καθαριστικά (π.χ. χλωρίνη).
Μέτρα προφύλαξης για τον άνθρωπο:
  • Μην κυκλοφορείτε με γυμνά χέρια σε περιοχές με δυνητικά μολυσμένα νερά, ειδικά αν έχετε πληγές στο δέρμα.
  • Μην έρθετε σε επαφή με τα ούρα του σκύλου σε περίπτωση που υπάρχει υποψία λεπτοσπείρωσης.
  • Χρησιμοποιήστε γάντια για τις εργασίες καθαρισμού στο χώρο των σκυλιών και
  • Απαλλάξετε τις περιοχές όπου ζουν τα σκυλιά σας από τα ποντίκια.
Οσον αφορά τον εμβολιασμό του σκύλου κατά της λεπτοσπείρωσης, θα πρέπει να εμβολιάσετε το κουτάβι στις 8-9 εβδομάδες της ζωής του και να πραγματοποιήσετε την επαναληπτική δόση μετά από 3-4 εβδομάδες. Επειτα οι επαναλήψεις θα είναι ετήσιες.
Τα εμβόλια
Συνήθως τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται είναι πολλαπλών χρήσεων, δηλαδή, περιλαμβάνουν εκτός από τη λεπτοσπείρωση και άλλες ασθένειες. Δεδομένου ότι το βακτήριο της λεπτοσπείρωσης δεν είναι ιός, η ανοσία που δίνεται από τον εμβολιασμό δεν πάει πάνω από 6-8 μήνες.
Για τον λόγο αυτόν, σε σκύλους που κινδυνεύουν λόγω συνθηκών θα πρέπει να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον κάθε 6 μήνες.
Πρόσφατα εμφανίστηκε στο εμπόριο ένα νέο εμβόλιο που περιλαμβάνει 4 ορότυπους, έτσι ώστε να παρέχει μεγαλύτερη κάλυψη.
Αν ένας σκύλος ζει σε ένα καθαρό περιβάλλον όπου δεν συχνάζουν ποντίκια, αλλά πηγαίνει για κυνήγι σε υγρότοπους, αρκεί μόνο ένας εμβολιασμός τον χρόνο, διασφαλίζοντας ότι αυτός θα γίνεται κοντά στην έναρξη της κυνηγετικής περιόδου...
ΑΝΤΖΕΛΑ ΓΚΑΛΑΤΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΠΑΜΠΗΣ ΓΚΑΒΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου