Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014

Είναι ο σκύλος σας «Καλός Πολίτης»; Κι αν όχι, να πώς γίνεται! Posted by trihes

Οι ιδιοκτήτες οφείλουν να φροντίζουν για τις ανάγκες των σκύλων τους σε θέματα υγείας, ασφάλειας, εξάσκησης, εκπαίδευσης και ποιότητας ζωής. Παράλληλα, να σέβονται τους άλλους ανθρώπους, να μην τους ενοχλούν και να μην καταπατούν τα δικαιώματά τους. Αυτό πιστοποιείται με την εκπαίδευση «Σκύλος - Καλός Πολίτης» που θα περιγράψουμε παρακάτω.
Φωτογραφίες: Carlo Raciti | Crei Photography
Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com
Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com
Στο αμερικανικό πρόγραμμα εκπαίδευσης «Σκύλος – Καλός Πολίτης» (Canine Good Citizen (CGC) Program), που σχεδιάστηκε το 1989 για να προωθήσει την υπεύθυνη ιδιοκτησία σκύλων, οι σκύλοι πρέπει να εκπαιδευτούν σε μια σειρά ασκήσεων, ώστε να μη δημιουργούν προβλήματα στους ιδιοκτήτες τους, στους επισκέπτες, αλλά ούτε και στους δημόσιους χώρους, όπως σε μια καφετέρια. Μετά το τέλος του προγράμματος, οι σκύλοι εξετάζονται -εκτός από την υπακοή τους στις εντολές βασικής εκπαίδευσης «κάτσε», «ξάπλα», «εκεί» και «έλα»- σε άλλα οκτώ ζητούμενα/απαιτήσεις που είναι απαραίτητα προκειμένου ένας σκύλος να θεωρηθεί καλός πολίτης.
Όλα όσα ζητάμε από το σκύλο μας πρέπει να ξεκινάμε να του τα δείχνουμε από την αρχή, όσο ακόμα είναι κουτάβι, για να γνωρίζει πώς πρέπει να συμπεριφέρεται. Είναι άδικο για ένα σκύλο, π.χ., να τον αφήσουμε να πηδάει πάνω μας έως 6 μηνών (όσο ακόμα μας φαίνεται χαριτωμένο) και μετά, μόλις αναπτυχθεί σωματικά, να του πούμε ότι είναι λάθος. Από την αρχή τού δείχνουμε τον σωστό τρόπο και τον επιβραβεύουμε, για να έχουμε ένα σκύλο που δεν δημιουργεί προβλήματα.

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com
Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ 1: Ο σκύλος μας πρέπει να αποδεχτεί ένα άγνωστο αλλά φιλικό άτομο να μας πλησιάσει και να μας χαιρετήσει, χωρίς να πηδήξει πάνω του, να φοβηθεί ή να επιτεθεί.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Κάθε άνθρωπος που μας πλησιάζει πρέπει να αγνοεί το σκύλο μας, μέχρι εκείνος να είναι ήρεμος. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα λουρί και όταν, π.χ., ο σκύλος πηδάει, ο άνθρωπος να απομακρύνεται. Όταν όμως ο σκύλος ηρεμεί, ο άνθρωπος να πλησιάζει. Στη συνέχεια τον τοποθετούμε στη θέση «κάτσε» και επιβραβεύουμε με χάδια ή/και λιχουδιά.

zitoumeno2
Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ 2: Ο σκύλος μας πρέπει να καθίσει για να τον χαϊδέψει ένα φιλικό άτομο.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Ο ιδιοκτήτης βάζει το σκύλο, με τη βοήθεια ενός λουριού, να καθίσει και εξηγεί στον άνθρωπο που θέλει να χαϊδέψει το σκύλο πως, αν π.χ. ο σκύλος πηδήξει πάνω του την ώρα που τον χαϊδεύει, θα πρέπει αυτός να σταματήσει τα χάδια αμέσως και να απομακρυνθεί. Όσο όμως ο σκύλος παραμένει καθιστός, δικαιούται τα χάδια και την προσοχή του.

zitoumeno3
Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ 3: Ο σκύλος μας πρέπει να δέχεται να χτενιστεί ή να εξεταστεί από ένα φιλικό άτομο, όπως τον κτηνίατρο.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Φροντίζουμε να έχουμε εμείς ευγενικούς και ευχάριστους τρόπους και υπομονή κατά το χτένισμα και γενικότερα κατά το χειρισμό του κουταβιού μας. Όταν εκείνο παραμένει ήσυχο κατά το χτένισμα και την ψηλάφηση/ψαχούλεμα, χρησιμοποιούμε θετική ενίσχυση, δηλαδή ευχάριστο τόνο φωνής και λιχουδιές. Αυτό θα αποτρέψει νευρικότητα με δαγκώματα και επιθετικότητα αργότερα, όταν το κουτάβι μας μεγαλώσει.

zitoumeno4
Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ 4: Ο σκύλος μας πρέπει να περπατάει με το λουρί χαλαρό, ακολουθώντας το προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, και να είναι εμφανές ότι η προσοχή του είναι συνεχώς στον ιδιοκτήτη.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Όταν ξεκινάμε τη βόλτα με το σκύλο μας, το λουρί του (συνήθως 1,20 μ.) πρέπει να είναι χαλαρό. Μόλις το λουρί τεντώσει, σταματάμε αμέσως το περπάτημα, περιμένοντας μέχρι να σταματήσει ο σκύλος μας να τραβάει. Επιβραβεύουμε την καλή του συμπεριφορά και περπατάμε και πάλι κ.ο.κ.

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com
Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ 5: Ο σκύλος μας πρέπει να περπατάει με το λουρί ανάμεσα σε πλήθος κόσμου αγνοώντας τους.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Όταν περπατάμε με το σκύλο μας ανάμεσα σε κόσμο, δεν τον αφήνουμε να τους πλησιάσει, τραβώντας ευγενικά το λουρί προς τη μεριά μας. Με ενθάρρυνση συνεχίζει μαζί μας το περπάτημα. Όταν μας ακολουθήσει, θα πρέπει αμέσως να τον επιβραβεύσουμε.

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com
Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ 6: Ο σκύλος μας πρέπει, ενώ περπατάει με το λουρί μαζί μας, να παραμείνει ήρεμος και με καλή συμπεριφορά όταν μας πλησιάσει άλλος ιδιοκτήτης με το σκύλο του. Ενώ χαιρετάμε ο ένας τον άλλο, ο σκύλος μας δεν θα πρέπει να πάει στον άλλο σκύλο ή τον χειριστή του.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουμε κοινωνικοποιήσει το σκύλο μας. Έτσι, όταν συναντάμε έναν άλλο ιδιοκτήτη με το σκύλο του στο δρόμο, βάζουμε το σκύλο μας σε θέση «κάτσε» και παραμένουμε σε αυτήν τη θέση μέχρι να απομακρυνθούν. Επιβραβεύουμε τη συμπεριφορά του. Σταδιακά αφήνουμε να μας πλησιάζουν όλο και πιο κοντά, μέχρι να μπορέσουμε να χαιρετήσουμε τον άλλο ιδιοκτήτη και ο σκύλος να παραμείνει στη θέση «κάτσε».

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com
Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ 7: Ο σκύλος μας πρέπει να έχει καλή αντίδραση σε διάφορες καταστάσεις που μπορούν να του αποσπάσουν την προσοχή, π.χ. ξαφνικός θόρυβος, ποδηλάτης που περνάει από μπροστά του, ένα άτομο που μετακινεί ένα καρότσι του σούπερ μάρκετ. Δεν είναι αποδεκτό να δείξει επιθετικότητα ή να κυνηγήσει κάποιον που τρέχει.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Η κοινωνικοποίηση του σκύλου μας από μικρή ηλικία είναι σημαντική. Αρχικά, πρέπει πάντα να προσέχουμε να έχουμε μακρινές αποστάσεις από πράγματα ή καταστάσεις που μπορεί να φοβηθεί και σταδιακά να πλησιάζουμε όσο αποκτά αυτοπεποίθηση. Στη συνέχεια, να παίζουμε μαζί του, για να συνδυάζει ευχάριστα τα παραπάνω.

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com
Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ 8: Ο σκύλος μας πρέπει να παραμείνει με ένα άτομο που εμπιστεύεστε και εσείς να φύγετε μακριά χωρίς να σας βλέπει για 3 λεπτά. Δεν είναι αποδεκτό να κλαίει, να γαβγίζει και, γενικά, να έχει έντονο στρες.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Μπορούμε να ξεκινήσουμε με το να κρατάει το σκύλο μας στο λουρί ένας φίλος μας. Αφού τον βάλουμε να καθίσει, απομακρυνόμαστε αρχικά για λίγα δευτερόλεπτα και λίγα μέτρα. Σταδιακά αυξάνουμε το χρόνο και την απόσταση. Όταν έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο, μπορούμε πλέον να κρυφτούμε για λίγα δευτερόλεπτα και να επιστρέψουμε στο σκύλο μας. Σταδιακά αυξάνουμε το χρόνο που κρυβόμαστε, για να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο. Αργότερα θα μπορούμε, όταν χρειαστεί, να τον αφήσουμε χωρίς πρόβλημα στο σπίτι ενός φίλου ή σε κάποια πανσιόν.

Κλείνοντας το άρθρο μου, θα ήθελα να επισημάνω πόσο σημαντική είναι η συνεργασία των άλλων στην εκπαίδευση του σκύλου μας. Για παράδειγμα, αν κάθομαι σε μια καφετέρια, ο κόσμος «επιτρέπεται» να ασχοληθεί με το νέο μου κουτάβι μόνο όταν αυτό είναι ήσυχο. Σε αυτούς στηρίζομαι για να το εκπαιδεύσω σωστά. Διαφορετικά, αν τώρα του επιτρέπουν να πηδάει πάνω τους από χαρά και αυτοί το χαϊδεύουν, όταν μετά από μερικούς μήνες κάνει το ίδιο και αυτοί ενοχληθούν, δεν θα φταίει το μεγαλόσωμο πλέον σκυλί μου. Έτσι έμαθε, βλέπετε, πως πρέπει να συμπεριφέρεται στον κόσμο που του δίνει σημασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου