Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014

Οι οδηγοί-σκύλοι στο επίκεντρο της Διεθνούς μέρας Λευκού Μπαστουνιού

Την τιμητική τους θα έχουν τα σκυλιά-οδηγοί στην Τεχνόπολη στις 14-15 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού. Ειδικότερα, το Κέντρο Σκύλων Οδηγών Ελλάδος θα πραγματοποιήσει δράσεις για τη συμβολή των σκύλων οδηγών στην ανεξαρτητοποίηση των ατόμων με προβλήματα όρασης.
Το ελληνικό κέντρο εκπαίδευσης και ανάπτυξης σκύλων οδηγών και κινητικότητας τυφλών και σκύλων βοηθών για ΑμεΑ «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2008 και τον Οκτώβριο του 2011 ξεκίνησε ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με βασικό στόχο την εκπαίδευση εκπαιδευτών και σκύλων οδηγών από τον ολλανδό εκπαιδευτή κ. Πέτερ Λάσαρομς, προκειμένου τα τετράποδα να παραδίδονται σε τυφλούς χρήστες.Πώς γίνεται η εκπαίδευση
Ως οδηγοί χρησιμοποιούνται κυρίως σκύλοι ράτσας λαμπραντόρ, γκόλντεν ριτρίβερ, γερμανικοί ποιμενικοί και διασταυρώσεις αυτών. Πραγματοποιούνται λεπτομερείς ιατρικές εξετάσεις πριν και μετά τη σύλληψη και τη γέννησή τους. Οι ακατάλληλοι για οδηγοί τυφλών σκύλοι ακολουθούν άλλη καριέρα, όπως βοηθοί για άτομα με κινητικές αναπηρίες, ακοής για κωφούς, σκύλοι αστυνομίας κ.τ.λ.
Ενα κουτάβι που πρόκειται να εκπαιδευτεί ως σκύλος οδηγός ξεκινά τη ζωή του με έναν ανάδοχο εθελοντή, ο οποίος αναλαμβάνει τη φιλοξενία του, τη φροντίδα του και την κοινωνικοποίησή του από την ηλικία των 10 εβδομάδων έως 12-14 μηνών.
Μετά τον πρώτο χρόνο το κουτάβι εκπαιδεύεται σε τεχνικές για 6 μήνες από τον εκπαιδευόμενο εκπαιδευτή σκύλων οδηγών. Μετά το πέρας της εκπαίδευσής του περνά στον χρήστη με πρόβλημα όρασης και εκπαιδεύονται μαζί για περίπου τρεις εβδομάδες, προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα για να ζήσει μαζί του τα υπόλοιπα επτά-οκτώ χρόνια μέχρι ο σκύλος να «συνταξιοδοτηθεί» ως οδηγός και να επιστρέψει σε οικογένειες αναδόχων ή στην ίδια οικογένεια του τυφλού χρήστη ως κατοικίδιο.

Εκδηλώσεις για τη διεθνή ημέρα λευκού μπαστουνιού
Στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού το κέντρο σκύλων οδηγών Ελλάδος θα πραγματοποιήσει διήμερες δράσεις για τη συμβολή των σκύλων οδηγών στην πλήρη ανεξαρτητοποίηση των ατόμων με προβλήματα όρασης και άλλων αναπηριών, στις 14 και 15 Οκτωβρίου 2014 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, κτίριο «Μηχανουργείο». Συγκεκριμένα, την Τρίτη στις 18.30 θα παρουσιαστεί το έργο του κέντρου και θα γίνει η επίσημη τελετή παράδοσης των σκύλων οδηγών Φοίβος και Ντόνα στους τυφλούς χρήστες.
Και τις δύο ημέρες θα πραγματοποιηθούν προβολές βίντεο, επιδείξεις σκύλων οδηγών, παρουσίαση του μουσείου αφής του Φάρου Τυφλών Ελλάδος με εκπαιδευτικές δράσεις, τεχνικές κινητικότητας με προσομοιωτή σκύλο οδηγό, δράσεις για την γραφή Μπράιγ και δράσεις για τα αγαπημένα τετράποδα κατοικίδια. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 10.00 ως τις 21.00 στο κτίριο του Μηχανουργείου στον χώρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.

(Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου