Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2015

Οι γάτες ίσως είναι το κλειδί για τη μελέτη διαβήτη και AIDS

Οι γάτες υποφέρουν από ασθένειες κοινές με αυτές των ανθρώπων, όπως είναι ο διαβήτης και μια μορφή AIDS
Οι μέχρι σήμερα έρευνες για τη σχέση των κατοικίδιων με τον άνθρωπο είχαν εστιάσει σε ζώα όπως σκύλοι, γάτες και κουνέλια. Μάλιστα σύμφωνα με το γενετιστή Stephen O’Brien από το κέντρο Theodosius Dobzhansky Centre της Αγίας Πετρούπολης, οι ερευνητές έδωσαν μεγαλύτερο βάρος στη σχέση των σκύλων με τον άνθρωπο και συγκεκριμένα σε μια ευρεία αλληλουχία του γονιδιώματος των σκύλων δείχνει να ταιριάζει με αυτό των ανθρώπων, δεδομένου ότι οι σκύλοι είναι ευάλωτοι σε κάποιες μορφές καρκίνου.
Οι γάτες όμως δεν είχαν ερευνηθεί τόσο διεξοδικά και αυτό είναι λάθος κατά τους επιστήμονες, διότι κι αυτές υποφέρουν από ασθένειες κοινές με αυτές των ανθρώπων, όπως είναι ο διαβήτης και μια μορφή AIDS.
Τώρα οι επιστήμονες στρέφουν την προσοχή τους στα δεδομένα αυτά με στόχο να αποκαλύψουν από το DNA των γατιών πληροφορίες για τις ασθένειες τους, οι οποίες θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες για τους ανθρώπους. Όπως επισημαίνουν μάλιστα, το γονιδίωμα της γάτας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον καθώς έχει υποστεί σοβαρές αλλαγές από τη δημιουργία τους μέχρι σήμερα. Ευελπιστούν δε, ότι με μια χαρτογράφηση 20.000 γονιδίων από διαφορετικές ράτσες θα τους βοηθήσει να μάθουν τα πλήρη γενετικά χαρακτηριστικά των ζώων αυτών.
πηγή:naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου