Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015

Τι είναι το pet therapy;

του Λάζαρου Καρανάσιου, κτηνίατρου

Είναι μια συμπληρωματική, εναλλακτική μορφή θεραπείας, η οποία βασίζεται στη χρήση κατοικίδιων και στη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν σε άτομα με αναπηρίες, ειδικές ανάγκες και διάφορες ασθένειες. Έχει παρατηρηθεί ότι έχουν ωφελήσει άτομα με ψυχικά, συναισθηματικά και κινητικά προβλήματα, κατάθλιψη, νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down, αυτισμό, άνοια κ.ά. Ποια ζώα χρησιμοποιούνται; Τα ζώα που χρησιμοποιούνται στην εναλλακτική αυτή θεραπεία είναι κυρίως ο σκύλος, η γάτα και τα κουνέλια. Όμως, θα δούμε ότι προσφέρουν σημαντικά και άλλα ζώα, όπως ωδικά πτηνά, δελφίνια, άλογα, ψάρια, γουρούνια κ.ά. Η θεραπεία μέσω ζώων χωρίζεται σε δυο κατηγορίες:

1. Animal Assisted Therapy (AAT) / Θεραπευτική Συντροφιά Ζώων
Τα ζώα σε αυτή την κατηγορία είναι συνήθως κατοικίδια που έχουν ήπια ιδιοσυγκρασία και δεν χρειάζονται ειδική εκπαίδευση, απλά πρέπει να είναι ήρεμα και φιλικά προς τον άνθρωπο.

2. Animal Assisted Activities (AAA) / Θεραπευτικές-Βοηθητικές
Δραστηριότητες Ζώων
Τα ζώα αυτής της κατηγορίας είναι ειδικά εκπαιδευμένα, ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως διάσωση ανθρώπων, ανίχνευση υλικών (εκρηκτικοί μηχανισμοί, ναρκωτικά) και τέλος εξυπηρέτηση ανθρώπων με ειδικές ανάγκες (τυφλοί, κινητικά ανάπηροι). Η απόκτηση ενός σκύλου θεωρείται από τις πλέον δραστικές λύσεις για άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη. Η αμεσότητα των συναισθημάτων και η εκδηλωτικότητα του σκύλου απαλύνει από άσχημες ψυχολογικές καταστάσεις και χαροποιεί ιδιαίτερα τα καταθλιπτικά άτομα. Η ανάγκη ταυτόχρονα του σκύλου για καθημερινές βόλτες αναγκάζει κατά μία έννοια τη συνεχή έξοδο από το σπίτι και τη συναναστροφή με αλλά άτομα, καθώς επίσης η καθημερινή φροντίδα του σκύλου δίνει νόημα στη μίζερη και καταθλιπτική καθημερινότητα. Το χάδι, η αγκαλιά, το ασταμάτητο κούνημα της ουράς αλλά και το ανιδιοτελές βλέμμα οποιουδήποτε σκύλου αποτελεί, αποδεδειγμένα, το καλύτερο φάρμακο για την κατάθλιψη.
πηγή:tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου