Σάββατο, 25 Απριλίου 2015

Ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη ,στην παρέα Επταπυργίου καλά κρατεί(φωτογραφίες &2 video)

 Έχουμε συνηθίσει να μιλάμε για εθελοντισμό, αλλά η λέξη στην πράξη  παραμένει κενό γράμμα. Θα προτιμούσα να αναφερόμουν στον εθελοντισμό και αλληλεγγύη, έννοιες που αναφέρονται από κοινού στην ουσία της ερμηνείας τους. 

Ο αυθορμητισμός, η συνοχή, η κοινωνία , η γειτονιά,  η σύμπραξη, η αλληλοβοήθεια, το αίσθημα ενότητας μεταξύ μας με κοινό σκοπό, είναι τα χαρακτηριστικά της παρέας μας, όταν ξεκινήσαμε πριν από λίγα χρόνια συμπράττοντες, κάθε φορά που συναντιόμασταν στο πάρκο του Γεντί κουλέ, συντροφιά με τα ζώα μας.


Θέλοντας να σταθούμε στις δικές τους ανάγκες και να υποστηρίξουμε την δική μας ανταπόκριση, δημιουργήθηκε η ομάδα στην σελίδα του f/b και στήθηκε ένα blog για να υποστηρίζει τις δράσεις.

Οι ανάγκες που δημιουργήθηκαν αυτά τα χρόνια, προκλήθηκαν από τις ίδιες τις συγκυρίες. Την άνοιξη τα χόρτα να μεγαλώνουν, με αποτέλεσμα να κλείνουν οι διάδρομοι και τα άγανα ν’ αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τα ζώα.

Η παροιμία «φωνή βοώντος εν τη ερήμω» έγινε βίωμα μας, εφόσον σε κάθε προτροπή η παράκληση για την αντιμετώπιση του προβλήματος προς τους αρμόδιους δήμους και αρχαιολογία, ανταπόκριση βρίσκαμε με καθυστέρηση μηνών η καθόλου.

Φέτος, μπήκε η πρόταση να αναλάβουμε μόνοι μας την κοπή και την καθαριότητα του χώρου, με μοναδική σκέψη ότι είναι η αυλή μας, το σπίτι μας, η γειτονιά μας, ο τόπος που δέχεται επίσκεψη από τουρίστες κι εμείς ντρεπόμαστε κάθε φορά που ακούμε τ’ αρνητικά σχόλια τους. Ήταν αδύνατον να έρθουν να παίξουν παιδιά , ήταν αδύνατον να δούμε γέροντες να κάνουν τον περίπατο τους. Γκρίνια με αρνητικά σχόλια και  τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο για το πρόβλημα των άγανων στα ζώα μας. Όλοι αυτοί οι λόγοι συσσωρεύτηκαν για να προκαλέσουν την θετική αντίδραση μας .

Χρησιμοποιώντας το κανάλι του f/b και του blog  κάναμε το κάλεσμα μας προς τους φίλους και γείτονες ζητώντας την ενεργό παρουσία τους. Η ανταπόκριση ήταν σχετικά καλή, θα μπορούσε να ήταν δυναμική. Με την βοήθεια γνωστού και φίλου που μας δάνεισε τα μηχανήματα,τον οποίο ευχαριστούμε θερμά, την εκπαίδευση μας για την χρήση τους και την σύμπραξη της ομάδας το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Κυριολεκτικά δεν πιστεύαμε στα μάτια μας.

Μέσα σε μισή μέρα τα στρέμματα αυτά καθαρίστηκαν, κόπηκε το χόρτο και συγκεντρώθηκε σε διάφορα σημεία για κομπόστ. Έχουμε δει στο παρελθόν, συνεργεία να εργάζονται μέρες για την ολοκλήρωση του ίδιου έργου.

 Η εικόνα μπροστά στα μάτια μας και στην θέληση μας άλλαξε και η πεποίθηση μας για το θετικό είχε ενισχυθεί σαν ερέθισμα για την επόμενη μας κίνηση. Το κάλεσμα μας τώρα πλέον μετά την συγκλονιστική εμπειρία μας δεν απευθύνεται μόνο στους φίλους μας, αλλά στην ίδια την πολιτεία,στην τοπική αυτοδιοίκηση . Θα πρέπει να παύσει να κωφεύει στα καθημερινά προβλήματα .Την καλούμε να σκύψει σαν πολίτης και όχι σαν όργανο μέσα από τις στρεβλές διαδικασίες των αποφάσεων του.

«Αυτόν τον τόπο μας τον δάνεισαν τα παιδιά μας κι εμείς καλούμαστε να τον παραδώσουμε.  
Σ’ αυτόν τον τόπο φυλακίστηκαν και σκοτώθηκαν  άδικα συνάνθρωποι μας τις μαύρες μέρες,εμείς έχουμε χρέος να μη το ξεχνάμε.
Σ’ αυτόν τον τόπο όσο θα ζούμε, θα πρέπει τα βήματα μας να έχουν ταυτότητα.
Αυτός ο τόπος μας ανήκει κι εμείς με μια ευρεία έννοια είμαστε οι φύλακες του.»

Μεγάλες έννοιες θα μου πείτε κι όμως αυτές οι αξίες μας οδήγησαν όλα τα χρόνια. Βρέθηκαν όμως ανίκανοι πολιτικοί για να ξεπουλήσουν τα όνειρα μας και τις θυσίες των προγόνων μας.

Εμείς ως πολίτες με το πνεύμα της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού, μπορούμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα και να πάρουμε πίσω την υπόληψη  μας.
Σήμερα όλοι νομίζω, όσοι  δουλέψαμε σ’αυτή την προσπάθεια, νοιώσαμε μεγάλη ικανοποίηση, όταν οι τουρίστες πληροφορούνταν ότι η κίνηση μας ήταν καθαρά  εθελοντική .Βλέπαμε στα μάτια τους την αναγνώριση αυτή που μας έκλεψαν τα τελευταία χρόνια και λαβώθηκε η περηφάνια μας.

 Ίσως τέτοιες μικρές ενέργειες, μπορούν όλες μαζί αθροιζόμενες να γίνουν μεγάλες.

Ας το σκεφτούμε.

Τάσος Ορφανίδης


Η εικόνα του πάρκου πριν από την κοπή

Προετοιμασία και εκπαίδευση των χειριστών των μηχανημάτων   
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου