Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2015

Ποιες είναι οι ενδείξεις προβλημάτων υγείας της γάτας;

Μάθετε να διαβάζετε σημάδια που μπορεί να δηλώνουν ότι η γάτα σας έχει κάποιο πρόβλημα. (shutterstock)
-του Λάζαρου Καρανάσιου, κτηνιάτρου-
Μάθετε να διαβάζετε σημάδια που μπορεί να δηλώνουν ότι η γάτα σας έχει κάποιο πρόβλημα. Αν όλα είναι όπως κάθε μέρα, τότε η γατούλα σας είναι υγιής. Αν κάτι στις συνήθειές της αλλάξει, τότε μπορεί να είναι σημάδι κάποιας ασθένειας.

Τροφή & Νερό
Πρέπει να προσέχετε αν έχει μειωθεί αισθητά η όρεξή της, αν ζητάει περισσότερο φαγητό, αν υπάρχουν αυξομειώσεις στο βάρος της και αν πίνει πάρα πολύ νερό.

Αναπνοή
Η αναπνοή της γάτας φυσιολογικά δεν ακούγεται, γι' αυτό και όταν παρατηρήσετε το αντίθετο, κάτι συμβαίνει. Σε περίπτωση κάποιας σοβαρής ασθένειας το στόμα του ζώου παραμένει ανοικτό.

Αποχρωματισμός χειλιών και ούλων
Αν δείτε ότι το φυσιολογικό ροζ χρώμα των χειλιών και των ούλων έχει αλλάξει, ίσως πρόκειται για κάτι όπως:
Αναιμία
Πυρετός
Μόλυνση
FIP
Δηλητηρίαση

Αφυδάτωση
Η αφυδάτωση μπορεί να προκληθεί από εμετό, διάρροια, υπερβολική ούρηση. Κάντε ένα τεστ τραβώντας το δέρμα της γάτας σας στην περιοχή του σβέρκου. Σε φυσιολογικές συνθήκες θα πρέπει να επανέλθει αμέσως, αν όχι, τότε η αφυδάτωση είναι προχωρημένη.

Νωθρότητα
Η γάτα θα πρέπει να είναι ξύπνια 8 με 10 ώρες την ημέρα. Αν έχει αυξημένη νωθρότητα και δεν είναι κινητική, όπως συνήθως, τότε υπάρχει πρόβλημα. Αν διακρίνετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω σημάδια στη γατούλα σας, ενημερώστε τον κτηνίατρό σας και αυτός θα σας καθοδηγήσει.

Προσοχή όταν: Έχει μειωμένη όρεξη, κρύβεται και βαριανασαίνει. Υπάρχει περίπτωση πίσω από αυτά τα συμπτώματα να κρύβονται παθήσεις σοβαρές, όπως άσθμα ή μόλυνση στο ανώτερο αναπνευστικό.

πηγή:tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου