Κυριακή, 2 Αυγούστου 2015

ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ «ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ» ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΑΚΤΕΣ Τετράποδες …διακοπές


Πετσέτα, πιάτο νερού, πιάτο φαγητού, μπαλάκι, λουρί και έτοιμοι για διακοπές; Μάλλον, όχι. Οι διακοπές με τους τετράποδους φίλους δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Πόσοι από τους ιδιοκτήτες σκύλων όταν αποφάσισαν να τον αγοράσουν, να τον υιοθετήσουν σκέφτηκαν τις καλοκαιρινές διακοπές; Ελάχιστοι, για να μην πούμε κανείς.
Ο τρόπος μετακίνησης των ζώων, η φύλαξή τους, το μπάνιο τους στη θάλασσα, η διαμονή τους στο ίδιο ξενοδοχείο με τον ιδιοκτήτη τους είναι μερικά από τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν πριν μπει το λουρί και ακουστεί η χαρακτηριστική φράση «πάμε βόλτα!».
Οι διακοπές με τον σκύλο θέλουν σχεδιασμό και οργάνωση πολύ πριν κλείσει η βαλίτσα του ταξιδιού.
Στη χώρα μας έχουμε απίθανα μέρη, πανέμορφες παραλίες, καταγάλανα νερά. Οι θάλασσες ανήκουν σε όλους, όλοι έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης. Προκειμένου όμως να είναι όλοι ευχαριστημένοι καλό είναι να υπάρχουν κάποιοι κανονισμοί. Με σεβασμό στους λουόμενους, τα σκυλιά μπορούν να κολυμπούν στη θάλασσα αλλά με κάποιες προϋποθέσεις.
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
Ένας τρόπος μετακίνησης του σκύλου είναι σίγουρα με το αυτοκίνητο του ιδιοκτήτη. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να διευκρινιστεί ότι είτε μεγαλόσωμος είναι ο σκύλος, είτε μικρόσωμος δεν μπορεί να κάνει βόλτες μέσα στο όχημα όταν αυτό βρίσκεται σε κίνηση. Λύση επίσης δεν είναι να κάθεται στην αγκαλιά του ιδιοκτήτη, ειδικά αν ο ιδιοκτήτης είναι και οδηγός του αυτοκινήτου. Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει θέμα ασφάλειας και για τους ανθρώπους και για τα ζώα.
Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους και τους εκπαιδευτές μια ασφαλής λύση μεταφοράς του κατοικιδίου είναι το ειδικό στηθόλουρο που συγκρατεί το ζώο σε πέντε σημεία -ώμους, θώρακα, ισχία- και συνδέεται με την κεντρική υποδοχή της ζώνης ασφαλείας, στο πίσω κάθισμα. Η επιλογή του κεντρικού σημείου δεν είναι τυχαία. Στη μετωπική σύγκρουση, το ζώο θα μετακινηθεί ελεύθερα ανάμεσα στα εμπρόσθια καθίσματα, χωρίς να κουτουλήσει σε κάποιο εμπόδιο. Σε πλάγια χτυπήματα, θα έχει το περιθώριο ασφαλείας που του προσφέρει το πλάτος της καμπίνας.
Επίσης, οι ιδιοκτήτες σκύλων δεν πρέπει να αφήνουν ποτέ το σκύλο τους να κρεμάει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο, όσο διασκεδαστικό κι αν φαίνεται, το ζώο κινδυνεύει να τραυματιστεί από έντομα και να πάθει ωτίτιδες.
Αν ο σκύλος ζαλίζεται στο αυτοκίνητο, πρέπει πριν το μεγάλο ταξίδι των διακοπών να κάνει μικρές διαδρομές προκειμένου να συνηθίσει. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι ιδιοκτήτες στη χορήγηση τροφής καθώς αυτή πρέπει να αποφευχθεί τουλάχιστον τρεις ώρες πριν το ταξίδι.
Η μετακίνηση του ζώου γίνεται ακόμα πιο δύσκολη όταν πρόκειται για κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς. Σύμφωνα με φιλοζωικά σωματεία, η σχετική νομοθεσία είναι αρκετά αυστηρή και θέτει σαφείς περιορισμούς. Συγκεκριμένα η μεταφορά κατοικίδιων σε αστικά λεωφορεία, ΚΤΕΛ, τραμ, ηλεκτρικό, μετρό και τρόλεϊ επιτρέπεται μόνο σε μικρόσωμα ζώα εφόσον αυτά είναι μέσα σε ειδικά μικρά καλάθια που μεταφέρονται από τον ιδιοκτήτη του ζώου. Για τα μεγαλόσωμα ζώα μόνον οι σκύλοι - οδηγοί τυφλών μπορούν να επιβιβάζονται με τους ιδιοκτήτες τους, αλλά εφόσον φέρουν λουρί και φίμωτρο.
Κάθε κάτοχος κατοικίδιου, ή αλλιώς ζώου συντροφιάς, υποχρεούται να φέρει μαζί του το βιβλιάριο υγείας του ζώου, ενώ η μετακίνηση πέντε ζώων μαζί και πλέον θεωρείται εμπορική και διώκεται.
Σύμφωνα με τους όρους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη μεταφορά ζώων συντροφιάς προβλέπεται ότι τα ζώα πρέπει να φέρουν ηλεκτρονική σήμανση, να συνοδεύονται πάντοτε από τον κάτοχό τους και να διαθέτουν βιβλιάριο υγείας ενημερωμένο. Οι μεταφερόμενοι σκύλοι που δεν είναι τοποθετημένοι σε κλουβί, πρέπει να φέρουν λουρί χειρισμού, και φίμωτρο ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, με εξαίρεση τους σκύλους βοήθειας τυφλών, οι οποίοι μεταφέρονται χωρίς περιορισμούς στις αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ( χωρίς φίμωτρο και χωρίς κλουβί). Τα μικρόσωμα συνοδευόμενα ζώα συντροφιάς μεταφέρονται σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς με μέγιστη διάσταση: 50 x 40 x 70 εκ. για τις αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και 50 x 40 x 35 εκ. για τα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Σε καμία περίπτωση και σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, η μεταφορά των ζώων συντροφιάς ή βοήθειας με τις αμαξοστοιχίες ή τα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν τελεί υπό την κρίση ή τη συναίνεση του προσωπικού της εταιρίας ή των λοιπών επιβατών, καθόσον ορίζονται ειδικοί χώροι εντός των αμαξοστοιχιών και λεωφορείων για τη μεταφορά τους.
Στα συνοδευόμενα ζώα συντροφιάς δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στα κυλικεία των αμαξοστοιχιών.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τους μεγαλόσωμους σκύλους όταν αυτοί συνοδεύονται από τους κατόχους τους μεταφέρονται σε συγκεκριμένες θέσεις και οχήματα των αμαξοστοιχιών που έχουν οριστεί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Είτε δηλαδή σε κλουβί ή σε άλλη ασφαλή συσκευασία. Όταν το ζώο είναι μεγάλο και δεν μπορεί να μπει σε κλουβί τότε πρέπει να φέρει λουρί χειρισμού και φίμωτρο, διαφορετικά ο ιδιοκτήτης μπορεί να νοικιάσει ξεχωριστό διαμέρισμα στο τρένο.
Η πολιτική στις μετακινήσεις ζώων αλλάζει στα αεροπλάνα, ανάλογα με τον προορισμό και την αεροπορική εταιρεία. Στην Ελλάδα, μπορεί κανείς να έχει ένα ζωάκι ως 5 ή 8 κιλά στο ειδικό καλάθι μαζί του στην καμπίνα των επιβατών, αλλιώς η θέση του είναι στο χώρο αποθήκευσης αποσκευών.
Τα πλοία υποχρεούνται να διαθέτουν ειδικά κλουβιά για τα ζώα συντροφιάς. Κάποιες εταιρίες επιτρέπουν στους κατόχους να τα έχουν μαζί τους με λουρί στο κατάστρωμα, αλλά όχι, στους εσωτερικούς χώρους, με αποτέλεσμα σε αυτή την περίπτωση μικρά και μεγάλα ζώα να χαίρουν των ιδίων προνομίων.
Ούτως ή άλλως, όμως, πριν από τη μετακίνηση του κατοικίδιου με το ΚΤΕΛ, το τρένο, το αεροπλάνο και το πλοίο, είναι απαραίτητη η τηλεφωνική επικοινωνία με την εταιρεία του μέσου μεταφοράς.
ΠΑΡΑΛΙΑ
Η θερμοκρασία στα ύψη και το μόνο που θέλει να κάνει κάποιος σήμερα Σάββατο είναι να πάρει το αγαπημένο του τετράποδο και να βρεθούν και οι δύο στην πιο κοντινή παραλία. Τι επιτρέπεται και τι όχι; Επιτρέπεται οι σκύλοι να μπαίνουν στη θάλασσα; Η απάντηση είναι όχι, όταν κολυμπούν και άλλοι λουόμενοι και ναι όταν δεν κολυμπά κανείς άλλος, παρά μόνο ο σκύλος και ο ιδιοκτήτης του.
Μετά από επικοινωνία με τον Λιμενικό Σταθμό Αγιοκάμπου μας διευκρίνισαν ότι «μέχρι στιγμής επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί ο νέος κανονισμός λιμένα που προβλέπει συγκεκριμένα σημεία, που έχουν οριστεί από τους κατά τόπους δήμους, ισχύει ο παλιός κανονισμός που έλεγε ότι ο σκύλος μπορεί να πάει στην παραλία με λουρί, αλλά δεν μπορεί να μπει στη θάλασσα εφόσον κολυμπούν και άλλοι λουόμενοι». Με το νέο κανονισμό λιμένα οι δήμοι θα ορίσουν συγκεκριμένα σημεία όπου εκεί θα έχει τη δυνατότητα ο σκύλος να κολυμπά ελεύθερα. Κατά κάποιο τρόπο περιοχές «pet frendlie».
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να είναι μαζί με το κατοικίδιό τους, να το έχουν δεμένο και να μην το αφήνουν να τρέχει μόνο του και να ενοχλεί τους λουόμενους. Καλό είναι επίσης, να έχουν μαζί τους το βιβλιάριο υγείας του για να αποδείξουν ότι είναι εμβολιασμένος αν τους ζητηθεί.
Ζωή Παρμάκη
πηγή:http://www.eleftheria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου