Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2015

η συνάντηση της παρέας του Γεντί Κουλέ στο καφέ Αίθριο, φωτογραφίες Γαλάτεια Βασιλειάδου

 
Η παρέα του Γεντί Κουλέ έκρυβε ένα κρυφό χαρτί σήμερα. Μικρά παιδιά μας χάρισαν το χαμόγελο τους και απόλαυσαν το παιχνίδι τους με τους τετράποδους φίλους, που βρέθηκαν μαζί μας στο φιλόξενο περιβάλλον του "καφέ αίθριο".

  Η Δήμητρα Γρηγοριάδου ξεχωριστή οικοδέσποινα, έλαμπε με την παρουσία της και η αγκαλιά της μας χώρεσε όλους, τον καθένα μόνο και όλους μαζί. Εξάλλου η παρέα μας μπορεί ν’ αριθμεί περί τα 800 άτομα αλλά και μόνο 10 είναι αρκετοί για να δώσουν το ηχηρό παρόν τους. Η παρουσίαση του θέματος "για τα οφέλη που αποκομίζει ο άνθρωπος από τους τετράποδους φίλους", προσεγγίσθηκε πολύ καλά και ακολούθησε συζήτηση.

  Ο φωτογράφος από την Κούβα Jose Escobar παρουσίασε την δουλειά του, ενώ μας προϊδέασε για την έκθεση  που θ' ακολουθήσει με τα έργα του. Ο Jose έχει αγαπημένο του θέμα τα σκυλιά και τις γάτες. Θα μπορούσε για κάθε φωτογραφία που παρουσιάζει να έχει βγάλει εκατοντάδες φωτογραφίες  προκειμένου να κάνει την τελική του επιλογή.Το αποτέλεσμα που είδαμε τον δικαιώνει.

  Ένα είναι βέβαιο, ότι χαρήκαμε την συνάντηση μας , ενημερωθήκαμε , γνωριστήκαμε και υποσχεθήκαμε να βάλουμε πλώρη επόμενης συνάντησης την επίσκεψη στα μνημεία της πάνω πόλης.

  Δεσμευθήκαμε και θα το κάνουμε πράξη μέχρι τον επόμενο μήνα. Οι περισσότεροι από μας γνωρίζουν τα μνημεία της περιοχής, μεγαλώσαμε σ’αυτά αλλά πόσοι  τα επισκεφθήκαμε και ενημερωθήκαμε επισταμένα .

  Αυτή και μόνο η σκέψη κίνησε την διαδικασία για να φροντίσουμε μήπως μπορέσουμε να   εξασφαλίσουμε άδειες, προκειμένου να 
επισκεφθούμε  κλειστά μνημεία όπως π.χ τον πύργο του τριγωνίου , τις πρώην φυλακές του  Γεντί κουλέ.Να κάνουμε  την διαδρομή παράλληλα με τα τείχη από την Παλιολογίνα πύλη μέχρι τους 12 Αποστούλους. Να επισκεφθούμε τον Αγιο Νικόλαο Ορφανό, τον Όσιο Δαυίδ και την Μονή Βλατάδων.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης υπήρξε κατά τον Μεσαίωνα σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής χερσονήσου. Το 1988, δεκαπέντε μεσαιωνικά μνημεία, που χρονολογούνται από τα Παλαιοχριστιανικά χρόνια (4ος αι. μ.Χ.) εως και την Υστεροβυζαντινή περίοδο (13ος - 14ος αι.) εντάχθηκαν στον κατάλογο της UNESCO ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.

Ας μη χάσουμε την ευκαιρία σαν παρέα του Γεντί Κουλέ !


Τάσος Ορφανίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου