Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016

Η συμπεριφορά των σκύλων μας στο παιχνίδι και στον δρόμο, (φωτογραφίες &video Τάσος Ορφανίδης)
Οι σχέσεις των σκύλων, τις περισσότερες φορές είναι απρόβλεπτες .
Τα μεγαλόσωμα προσέχουν και είναι επιφυλακτικά με τα μικρόσωμα . Εκείνα με θράσος γαυγίζουν ανελέητα, μέχρι να καταφέρουν να τα διώξουν η να τα εκνευρίσουν .
Η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στην συμπεριφορά τους .
Τα μεγαλύτερης ηλικίας, ανέχονται το παιχνίδι και τις ζαβολιές των μικρότερων
Το φύλο επηρεάζει επίσης την σχέση τους.
Τα αρσενικά διεκδικούν πάντα την αρχηγεία, ενώ γίνονται ιδιαίτερα επιθετικά μεταξύ τους, όταν υπάρχει παρουσία θηλυκού. Τα θηλυκά σπάνια θα μαλώσουν από άσχετες αιτίες.
Γενικός κανόνας είναι ότι, όταν τα ζώα είναι δεμένα από τον οδηγό τους, γίνονται προστατευτικά προς τον ιδιοκτήτη τους η ακόμη καλύτερα εκδηλώνουν ζήλιες όταν τον πλησιάζει κάποιο άλλο ζώο. Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι τα ζώα συμπεριφέρονται καλύτερα όταν είναι λυτά, χωρίς να επηρεάζονται από την ψυχολογία του ιδιοκτήτη τους. Αντιμετωπίζουν καλύτερα μια επίθεση, αναγνωρίζουν το ισχυρότερο και δείχνουν να τον αποδέχονται με υποταγή. Η παρουσία του ιδιοκτήτη τα μπερδεύει και προσανατολίζονται στην προστασία του, με ανεξέλεγκτες συνέπειες συνήθως.
Τίποτε από τα παραπάνω όμως δεν αναιρεί τον γενικό κανόνα , ότι τα ζώα κυκλοφορούν πάντα δεμένα και λύνονται μόνο σε χώρους ελεγχόμενους για παιχνίδι.

Τάσος Ορφανίδης


Υ.Γ Τα παραπάνω προκύπτουν από εμπειρία και όχι από εξειδικευμένη γνώση.Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι τραβηγμενες τον Γενάρη, ενδεικτικές της δικής μας συμπεριφοράς και των σκύλων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου