Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016

αυξημένος ο αριθμός των επισκεπτών στο Γεντί Κουλέ,φωτογραφίες & video Τάσος Ορφανίδης

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των επισκεπτών του μνημείου του Γεντί Κουλέ. Η ιστορική του αξία προσελκύει  το ενδιαφέρον τους. 

Μεταξύ αυτών με ιδιαίτερη χαρά βλέπουμε να το συμπεριλαμβάνουν στο πρόγραμμα τους και τα σχολεία. 
Ίσως ο εξαιρετικός περίγυρος του να είναι ένα κίνητρο, ακόμη και το πέρασμα τους για το δάσους του Σέιχ Σου, έχει όμως ξεχωριστή αξία η παρουσία τους εκεί. Μεγαλύτερη αξία θα έχει,  αν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα διδασκαλίας περιλαμβάνεται το Γεντί Κουλέ, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ιστορικής του διαδρομής.

Δυσάρεστη διαπίστωση είναι ότι παραμένει κλειστό τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές, όπως και άλλα μνημεία της πόλης. Τα μνημεία επιβάλλεται να είναι ανοιχτά, όλη την εβδομάδα . 

Ένα είναι βέβαιο, ότι το κόστος απασχόλησης προσωπικού μπορεί να καλυφθεί με την καθιέρωση μικρού αντιτίμου εισόδου, έστω για τις μέρες αυτές που είναι σήμερα κλειστά. Μήπως όμως να αναρωτηθούμε ότι είναι παράλληλα  ένα μέτρο καταπολέμησης της ανεργίας; Το σημαντικότερο όμως είναι, να παραμένουν ανοιχτά.

Μια παράκληση προς κάθε επισκέπτη, να σέβεται τον τόπο και να φροντίζει για την καθαριότητα του.Οι υπεύθυνοι της αρχαιολογίας θα μπορούσαν να φροντίσουν σε συνεργασία με τούς όμορους δήμους Θεσσαλονίκης και Συκεών, για την παρουσία κάδων απορριμάτων.


Τάσος Ορφανίδης  
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου