Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016

"η συμπεριφορά του ηγέτη σε αγέλη", φωτογραφίες Τάσος Ορφανίδης


 ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΣΚΥΛΩΝ

-Κυρία μου χορεύετε;
-Μου είναι δύσκολο, ο άντρας μου δεν μ' αφήνει
-Μη δίνετε σημασία
-Μα πως θα γίνει;
-Θα τον κουράσω 
-Ωραία λοιπόν, τι θα  χορέψουμε! 
-Μα, ένα ταγκό! Ας αρχίσουν τα όργανα!

Σήμερα ζήσαμε από κοντά την σχέση που αναπτύσσουν τα ζώα μέσα σε μία αγέλη.

Ας πάρουμε την ιστορία απ’ την αρχή. Δυο λυκόσκυλα ένα θηλυκό και ένα αρσενικό εδώ και λίγο καιρό ζουν μαζί. Με τα άλλα σκυλιά έχουν γνωριστεί ήδη τις προηγούμενες μέρες και δεν έχουν θέματα συμπεριφοράς. Το μικρό ντόκο αργκεντίνο 8 μηνών, με το που πλησίασαν τα λυκόσκυλα πλεύρισε από την μεριά του το θηλυκό. Έλα όμως που το αρσενικό λυκόσκυλο είχε αντιρρήσεις. 
Εδώ λοιπόν εξελίσσεται η συμπεριφορά κυριαρχίας . Κάθε φορά που πλησίαζε το ντόκο αυτός το έδιωχνε χωρίς όμως να επιδιώκει να το τραυματίσει. Ο μικρός επέμενε, αλλά πάντα με το ίδιο τρόπο, στην ίδια τύχη. Αν έπαιρνε περισσότερο θάρρος, ο μεγάλος του έδινε και καταλάβαινε , τον ακινητοποιούσε και τον κρατούσε αρκετή ώρα αιχμάλωτο του στην ίδια θέση. 
Η συμπεριφορά των ζώων σε μία αγέλη είναι αξιοθαύμαστη. Η κυριαρχία του αρσενικού που επιβάλλεται στα άλλα, γίνεται εμφανής. Δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας .Ήταν εντυπωσιακή η υποταγή που έδειχνε το ντόκο στο λυκόσκυλο. Αντιλαμβανόταν και αποδεχόταν την υπεροχή του άλλου. Τα άλλα σκυλιά δεν μπήκαν ανάμεσα τους, στέκονταν παρατηρητές και σε απόσταση. Οι εικόνες είναι εντυπωσιακές.
Πρέπει να σημειώσω ότι η στάση των ιδιοκτητών των σκύλων σε τέτοιες φάσεις είναι καθοριστική. Καμία ανάμειξη δεν βοηθά, αντίθετα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Τα ζώα γνωρίζουν από μόνα τους πως θα συμπεριφερθούν, η παρουσία και ανάμειξη μας, αυξάνει τον κίνδυνο να εμπλακούν.

Τάσος Ορφανίδης 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου