Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2016

το δάσος του Σέιχ Σου πνεύμονας τη Θεσσαλονίκης , φωτογραφίες & video Τάσος ΟρφανίδηςΣήμερα θέλησα να σας παρουσιάσω εικόνες από τον μοναδικό πνεύμονα της Θεσσαλονίκης, το δάσος του Σέιχ Σου. Η οργάνωση του είναι σημαντική. Μονοπάτια χαρτογραφημένα με σήμανση, παγκάκια, τραπέζια, πινακίδες, κάδους απορριμμάτων,  χώρους εστίασης και προστασίας από αιφνίδια αλλαγή του καιρού.

Αυτό που διαπιστώνω σε κάθε μου πεζοπορία μέσα στο δάσος, είναι η διαφορετική συμπεριφορά της ανθρώπινης παρουσίας. Υπάρχουν σημεία όπου η φροντίδα του χώρου από τον άνθρωπο ξεχωρίζει .Σήμερα επισκέφθηκα έναν χώρο εστίασης. Διακρίνεται έντονα το ενδιαφέρον για την καθαριότητα και φροντίδα, με διαμόρφωση μικρών μπαξέδων με απλό σύστημα  συγκέντρωσης υδάτων από την βροχή για το πότισμα, κατασκευή ξυλόσπιτων για την φιλοξενία πουλιών , ο κάδος για τα σκουπίδια σε καλή κατάσταση επισκευασμένος από άλλες φορές που έδρασε κάποιο καταστροφικό χέρι.

Ένα βήμα , λίγες αναπνοές για να βρεθούμε στον παράδεισο αυτό. Μη φοβάστε το βουνό, είναι ασφαλές .Μη διστάζετε να το επισκέπτεστε . Παράκληση μη ξεχνάτε την καθαριότητα του, φροντίστε να έχετε μια σακούλα για τα σκουπίδια σας κι αν το θέλετε μαζέψτε και των άλλων που παρασύρθηκαν από την ομορφιά του τοπίου και τα άφησαν.Αν είστε με αυτοκίνητο, καλύτερα πάρτε την σακούλα μαζί σας να την αφήσετε σε μεγάλο κάδο.Αν την ακουμπήσετε δίπλα σε κάποιο δένδρο η στον μικρό κάδο που έχει κατασκευασθεί, τα αρπαχτικά θα τα ξεσκίσουν και το αποτέλεσμα θα είναι μηδενικό.

Το να ζεις κοντά στο δάσος του Σέιχ Σού, δεν είναι μόνο πρόκληση αλλά και αγκαλιά  στην φύση. Τα σκυλιά μου είναι οι μόνιμοι συνοδοί μου που με προσέχουν .Ίσως ακούγεται οξύμωρο αλλά αυτά έχουν τον νου τους σε μένα μέσα στο παιχνίδι τους.Εγώ μπορεί να χαθώ βγάζοντας φωτογραφίες να μη αντιληφθώ την απουσία τους. Αυτά όμως με καθησυχάζουν με την συμπεριφορά τους. Το παιχνίδι τους γίνεται γύρω από μένα.


Τάσος ΟρφανίδηςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου