Παρασκευή, 1 Απριλίου 2016

η ζωή στο Γεντί Κουλέ, κείμενο και φωτογραφίες Τάσος Ορφανίδης

Μικρό το πάρκο, χωρίς παρεμβάσεις η διαμόρφωση του χώρου. Παραμένει έτσι σχεδόν όπως το θυμάμαι από παιδί. Υπήρχε μια μονοκατοικία στο κέντρο της πλατείας, εκεί που παίζαμε ποδόσφαιρο . Κάθε τόσο ερχότανε ο οικοδεσπότης και μας έδιωχνε μέχρι πού ήρθε η ώρα να διώξουνε τον ίδιο. 
Το φυσικό βασίλειο φιλοξενεί αγριολούλουδα, ακακίες, θάμνους. Στο ζωικό δεν είναι μόνο οι γάτες και τα σκυλιά μας αλλά οι χελώνες τα φίδια με τις σαύρες, οι σκαντζόχοιροι, τα ποντίκια. Από έντομα αν εξαιρέσουμε τα κουνούπια και τι μύγες που είναι ενοχλητικά, εμφάνιση κάνανε ήδη οι πασχαλίτσες, οι μέλισσες και οι πεταλούδες. Οι πεταλούδες αναρίθμητες. Πολλές φορές γίνονται σύννεφο κάτασπρο να κινείται απροσδιόριστα. 
Τα μονοπάτια έχουν χαραχθεί από τα εκατομμύρια πατημασιές μέσα στον χρόνο. Τα αρχαία που αποθηκεύονται στήνουν το βράδυ συνομιλίες, εξιστορούν τα γεγονότα της εποχής, σχολιάζουν τις εξελίξεις. Τα φαντάσματα  στις φυλακές τις μαύρες εκείνες μέρες, το σκέφτονται να κάνουν την εμφάνιση τους, προτιμούν μάλλον ν'ακούνε τις κιθάρες απο τις παρέες στα κάστρα.
Κάθε πρωί οι καρακάξες μαζεύονται με κάλεσμα του αρχηγού για τις ημερήσιες εξορμήσεις στους σκουπιδότοπους. Οι  κάργες φωλιάζουν με τα σπουργίτια στις κουφάλες των κάστρων και οι περαστικοί η οι επισκέπτες του μνημείου γραφικοί με τις συνήθειες του ο καθένας. 
Το βράδυ που τα στόρια κατεβαίνουν, γεμίζουν οι ταβέρνες και τα μπαράκια. Μεταμεσονύκτιες παρέες πιάνουν πόστο στα κάστρα και με τα τραγούδια τους ρυθμίζουν την νυχτερινή ατμόσφαιρα. Την επομένη κάποιοι που κυνηγάνε έστω ένα πενιχρό μεροκάματο μαζεύουν τα μπουκάλια μπύρας και τα αλουμινένια κουτιά.  
Η ώρα η δική μας είναι αργότερα, που στην βόλτα μας κάποιοι από εμάς με μια σακκούλα θα κάνουμε την τελευταία εκκαθάριση μαζί με τα κόπρανα των σκύλων μας. Κι όταν οι τουρίστες κάνουν την εμφάνιση τους, ανάμεσα σε ντροπές με σπαστά ελληνικά η άλλες γλώσσες ας βάλουμε και την νοηματική, εξελίσσεται η επικοινωνία.

Ωραία η ζωή στο Γεντί Κουλέ


Τάσος Ορφανίδης 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου