Κυριακή, 22 Μαΐου 2016

Γνωριμία με την Ανω Πόλη και τα μνημεία της (12η Ιούνη στο Γεντί Κουλέ,εκδήλωση μέχρι το βράδυ « δρόμοι των μνημείων» 2ο Yedi Koule conquest 2016”),

Δεν φθάνουν οι σκέψεις, ούτε τα βήματα,
φαντάζουν τόσο λίγα μπροστά στο μεγαλείο τους.
Χρειάζονται όλη την λαχτάρα πάνω τους !! Τ.ΟΦωτογραφία Τάσος Ορφανίδης 

Η Ανω Πόλη στη Θεσσαλονίκη αναπτύσσεται ανάμεσα στα βυζαντινά τείχη, με κορυφαίο οικοδόμημα το Γεντί Κουλέ, στο ψηλότερο σημείο της πόλης.

Στη διάρκεια της ελληνιστικής (316π.χ-168 π.χ ) και της ρωμαϊκής (168 π.χ-325μ.χ) περιόδου, η Άνω Πόλη ήταν ακατοίκητη. Επίσης  και σ’ όλη τη διάρκεια της βυζαντινής περιόδου(325 μ.χ-1430 μ.χ), μόνο το νότιο ,το κεντρικό και το νοτιοδυτικό τμήμα της ήταν κατοικημένο.

Στην περίοδο της τουρκοκρατίας (1430-1912 μ.χ) , η Άνω Πόλη ήταν προνομιούχα περιοχή της πόλης, εξαιτίας του καλού κλίματος, του καθαρού αέρα και της θέας από τη μια και της στρατηγικής της θέσης, λόγω του υψομέτρου και των βορείων τειχών από την άλλη. 

Σ’ όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, η Άνω Πόλη ήταν αραιοκατοικημένη  και ο πληθυσμός της παρέμενε αμιγής τουρκικός και συγκεντρωμένος αρκετά κεντρικά. Μόνο γύρω από τον Άγιο Νικόλαο τον Ορφανό και τη Λαγουδιανή , υπήρχαν μερικές αραιοκατοικημένες περιθωριακές φτωχές ελληνικές συνοικίες. Επίσης γύρω από το μοναστήρι των Βλατάδων ,υπήρχε μια μικρή συγκέντρωση χριστιανικού πληθυσμού. Αυξήσεις του πληθυσμού της Ανω Πόλης έχουμε στα τέλη του 17ου αιώνα με την μετοίκηση στις μουσουλμανικές συνοικίες Εβραίων που εξισλαμίστηκαν, των Ντονμέδων και μετά την εγκατάσταση Τούρκων προσφύγων .
Μετά την μικρασιατική καταστροφή , δέχθηκε ένα σημαντικό αριθμό προσφύγων .
(Καθημερινή 1997(Άγις Ι.Αναστασιάδης)

Αν θέλεις να γνωρίσεις καλά ένα τόπο, πρέπει να βρεις την ψυχή του . Η Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης την έχει φυλαγμένη και προστατευμένη καλά, εφόσον διασώθηκε από την πυρκαγιά του 1917.

 Αντλώντας γοητεία από την αίγλη των  Βυζαντινών τειχών,έχει θωρακίσει την ομορφιά της μέσα στα κάστρα της με τα πολλά μνημεία, στα στενά της σοκάκια με τα πέτρινα καλντερίμια, στις μικρές ανθισμένες αυλές, στα όμορφα γραφικά σπίτια με τους ασβεστωμένους τοίχους, στις ανηφόρες της με τα πολλά σκαλιά, στα ταβερνάκια με τα ρεμπέτικα, στους πρόσφυγες, στις γειτονιές της, στην μοναδική θέα όλης της πόλης.


Η διαδρομή στα στενά της Άνω Πόλης, οδηγεί τα βήματα  στα τείχη, που επιβλητικά όπως είναι με τους Πύργους και τις Καμάρες τους, σε παρασύρουν σε σκέψεις αλλοτινές, σε ιστορικές μνήμες.

Έχοντας ως γνώμονα την αναγκαιότητα να έρθει ο πολίτης πιο κοντά στις ιστορικές μνήμες, διοργανώθηκε εκδήλωση  αφιερωμένη στα μνημεία της Πάνω Πόλης και ονομάζεται « δρόμοι των μνημείων» 2ο Yedi Koule conquest 2016”

Για τη γνωριμία των μνημείων, δρομείς τη 12η Ιούνη, μέσα από τα σοκάκια της και τον παραδοσιακό της οικισμό ,ανάμεσα στα κάστρα θα δείξουν τους σταθμούς της ιστορίας μας, στην Πάνω Πόλη της Θεσσαλονίκης.Τάσος Ορφανίδης


Πρόγραμμα εκδήλωσης - Παράλληλες εκδηλώσεις


17:30΄-18:30΄Κυνήγι θησαυρού που θα περιλαμβάνει συμμετοχή μικρών παιδιών με την καθοδήγηση παιδαγωγών και θέμα την ιστορία του χώρου.
18:30΄-18:50΄Χορευτικό με ελληνικούς χορούς για την προετοιμασία της εκκίνησης του αγώνα.
19:00΄-20:15΄Διεξαγωγή αγώνα δρόμου, μήκους 6 χιλ. περίπου.
19:00΄-20:15΄Διάφορες δράσεις παράλληλα με την διεξαγωγή του αγώνα.
20:15΄-21:00΄Τερματισμός αθλητών και απονομές επάθλων.
21:00΄-21:30΄Θεατρικό δρώμενο από την ΟΜΑΔΑ G, με θέμα την ιστορία των μνημείων της περιοχής.
21:30΄-23:00΄Μουσική εκδήλωση με τους PERFORMENSQUARTET.

για να μάθετε περισσότερα που αφορούν την εκδήλωση πατήστε πάνω στα θέματα:

Προκήρυξη - 2o Yedi Kule Conquest 2016


Για να επισκεφθείτε τα μνημεία πατήστε πάνω στην ετικέτα της εικόνας 

Κήποι του Πασά

το σποτάκι της εκδήλωσης  
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου