Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016

ειδική προσφορά παρακολούθησης σεμιναρίων του HeritageTraining, για τα μέλη του ΚΑΜΕ και της παρέας του Επταπυργίου-Γεντί ΚουλέΗ εκδήλωση μας τη 12 Ιούνη " δρόμος μνημείων " συγκέντρωσε πολύ θέληση και αγάπη στην εκπλήρωση ενός όνειρου.Θέλαμε να δούμε την Ακρόπολη της Θεσσαλονίκης να ζωντανεύει από κόσμο, να γίνουμε όλοι μαζί αγγελιαφόροι. Κοντά μας βρέθηκαν επώνυμοι και ανώνυμοι πολίτες αυτής της πόλης.
Ανάμεσα τους ο Δημήτρης Τσιπότας ,συντηρητής αρχαιοτήτων - έργων τέχνης  και η Όλγα Κατσαβέλη  αρχαιολόγος. Μας μίλησαν για τα σεμινάρια πολιτιστικής κληρονομιάς Heritage training.
Σήμερα εκτιμώντας την μαζικότητα της εκδήλωσης ,απευθύνονται στα μέλη των ομάδων παρέα του Επταπυργίου –Γεντί Κουλέ και του κινήματος ανοίγματος μνημείων Ελλάδος ΚΑΜΕ, προσφέροντας την δυνατότητα παρακολούθησης των σεμιναρίων με χαμηλότερο κόστος.


Τάσος Ορφανίδης Αγαπητέ κύριε Ορφανίδη,

η επιστημονική μας ομάδα του HeritageTraining προκειμένου να ευχαριστήσει τα μέλη του Κ.Α.Μ.Ε. (Κίνημα Ανοίγματος Μνημείων Ελλάδας) και της "Παρέας του Επταπυργίου" για τη δυνατότητα που μας δόθηκε να ενημερώσουμε, την Κυριακή 12 Ιουνίου στον "Αγώνα Δρόμου Μνημείων", για το πρόγραμμα επιμόρφωσης που διοργανώνουμε, θα ήθελε να κάνει μία προσφορά αποκλειστικά για τα μέλη σας. Γνωρίζοντας την ευαισθησία και το έκδηλο ενδιαφέρον σας για την ανάδειξη των μνημείων και το άνοιγμά τους στο ευρύ κοινό η θεματική ενότητα 70 ωρών "Η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Βάσεις και προοπτικές" που πραγματεύεται το συγκεκριμένο αντικείμενο, προσφέρεται μόνο για τα μέλη σας από 150 ευρώ στα 100 ευρώ.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο συνημμένο έγγραφο ή στο site μας όπου περιγράφεται η δομή της ενότητας και παρατίθενται τα βιογραφικά των εισηγητών που τη διδάσκουν, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επί σειρά ετών με τις μελέτες και το έργο τους στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
http://kdvmconservationseminars.weebly.com/epsiloniotasigmaetagammaetatauepsilonsigma.html
Αξίζει να αναφερθεί η συμμετοχή του Δρ. Αθ. Νακάση, προέδρου του ελληνικού ICOMOS, καθώς και άλλων καταξιωμένων καθηγητών, ακαδημαϊκών και διδακτόρων.
Για περισσότερες πληροφορίες θα μπορούσατε να μας καλέσετε στο 6942443582.
Με εκτίμηση,
Δημήτρης Τσίποτας
PhD, συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης,
καθηγητής ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης
Όλγα Κατσαβέλη
ΜΑ αρχαιολόγος,
καθηγήτρια ανώτερης εκπαίδευσηςΗ διαχείριση της πολιτιστικής
ΤΙΤΛΟΣ
κληρονομιάς στην Ευρώπη και
την Ελλάδα.


Βάσεις και προοπτικές
ΤΥΠΟΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ
Θεωρητική
ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
36

ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ

Από  τη  δεκαετία  του  1990  και  εξής  έννοιες  και  πρακτικές  της διαχείρισης εμφανίζονται συστηματικά στα αρχαιολογικά πράγματα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα θέματα που σχετίζονται με την προστασία των μνημείων και τη βιώσιμη ανάδειξή τους.

Στόχος της θεματικής ενότητας είναι η αναλυτική παρουσίαση του πεδίου της διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς σε διεθνές και εθνικό πλαίσιο και των κυβερνητικών και διεθνών οργανισμών και κανόνων.

Κατά τη διάρκεια της θα συζητηθούν οι βασικές έννοιες της διαχείρισης μνημείων, η διαδρομή εξέλιξης εννοιών και πρακτικών, οι εφαρμογές στην Ελλάδα και το υπάρχον διοικητικό πλαίσιο πολιτιστικής διαχείρισης. Επίσης θα αναλυθούν οι τρέχουσες τάσεις στον τομέα και οι προοπτικές του επαγγέλματος του συμβούλου διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα.

Παράλληλοι  στόχοι  είναι  η  κατανόηση  ενός  ευρύτατου  φάσματος θεμάτων διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς και αποτελεσματικής διεπιστημονικής συνεργασίας καθώς και τρόπων συνεργασίας μεταξύ των
τοπικών
και   άλλων
ενδιαφερόμενων  φορέων,
χορηγών  και  ειδικών
μάρκετινγκ και εκπαίδευσης.

Η
εστίαση  της
είναι  στη  διδασκαλία
των  δεξιοτήτων  που
απαιτούνται για τη διαχείριση χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς και τη συνεργασία μεταξύ αρχαιολόγων, μουσειολόγων, διαχειριστών πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχιτεκτόνων κ.α.  μηχανικών,  συντηρητών  αρχαιοτήτων  και έργων τέχνης, την προώθηση των έργων, την εκπαίδευση, τη συγκέντρωση οικονομικών και άλλων πόρων καθώς και την επίβλεψη ειδικών έργων.
Σκοπός του μαθήματος είναι η εποπτική εξέταση του γνωστικού πεδίου σχετικά με τη θεωρία αλλά και τις πρακτικές εφαρμογές του, ο εντοπισμός των σημείων αναφοράς στην εξέλιξη του, η διερεύνηση της κατάστασης στην Ελλάδα, τα προβλήματα και η ανίχνευση μελλοντικών προοπτικών, ώστε οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν μια συνολική αντίληψη για αυτόν τον επιστημονικό κλάδο.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ

Θεωρητικό Μέρος

1.
Θεωρία Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

2.
Ορισμοί και έννοιες.  Τι είναι διαχείριση  πολιτιστικής
κληρονομιάς,

τι περιλαμβάνει, από ποια μέρη συντίθεται


a. Πότε δημιουργείται, με ποιους τρόπους εξελίσσεται και που,

πώς αυτή η ιστορική πορεία της διαμόρφωσης
σχετίζεται με

την τρέχουσα πραγματικότητα.

  1. Μεθοδολογίες, μοντέλα και πρότυπα

  1. Οικονομικά   του   πολιτισμού:   ιδιοκτησία,   αξιολόγηση,   αστική αναβίωση, βιώσιμη ανάπτυξη, και Χρηματοδότηση Πολιτιστικών Οργανισμών

5. Διεθνείς πολιτιστικοί οργανισμοί και ο ρόλος τους στη διαμόρφωση του πεδίου.
Χάρτες και Συμβάσεις

  1. Ελληνική   πραγματικότητα:   Υπουργείο   Πολιτισμού,   νομοθεσία, διοικητικό πλαίσιο, εφαρμογές

  1. Φορείς διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα: Η Εκκλησία της Ελλάδας, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ιδιωτικά ιδρύματα και άλλοι: Υποθέσεις εργασίας

  1. Συσχετισμοί με την εξέλιξη του πεδίου στο εξωτερικό: μετακένωση ή προσαρμογή;
  2. Το επάγγελμα του συμβούλου διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα και οι πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης. Συγκρίσεις με το ευρωπαϊκό πλαίσιο

  1. Αρχιτεκτονικός  Σχεδιασμός  Αρχαιολογικών  Χώρων  και  Διαχείριση επισκεπτών

  1. Διαχείριση Αρχαιολογικών Χώρων

  1. Τουριστικό Marketing και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς

  1. Συντήρηση και διατήρηση αρχαιολογικών χώρων Ι – ΙΙ

Εργαστηριακό Μέρος

Δεν περιλαμβάνεται, αλλά κάποια από τα μαθήματα διεξάγονται με διαδραστικό τρόπο.


ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μετά το τέλος του μαθήματος οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση:

Να γνωρίζουν τα βασικά στοιχεία του πεδίου της διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς, ξεκαθαρίζοντας έννοιες και ορισμούς.

Να αντιληφθούν την ιστορικότητα του πεδίου και την εξέλιξή του στη σημερινή εποχή Να κατανοούν το πλαίσιο διαχείρισης στην Ελλάδα, τους φορείς και τη βασική νομοθεσία

Να ερμηνεύουν μέσα από το πρίσμα της διαχείρισης πολιτιστικά νέα και ειδήσεις σχετικά με μνημεία Να κατανοούν και να εφαρμόζουν ένα σύνολο από μεθόδους που αφορούν στη διαδικασία της αξιολόγησης πολιτιστικών πόρων και του εντοπισμού της σημασίας τους
Να αντιληφθούν τη λειτουργία ενός σχεδίου διαχείρισης και να δύνανται να οργανώσουν ένα

Να αποκτήσουν βασικές γνώσεις σχετικά με τις προοπτικές χρηματοδότησης έργων διαχείρισης πολιτιστικών πόρων

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να σας εξοπλίσει με κατάλληλα εργαλεία για την αποτελεσματική διαχείριση της αρχαιολογικής κληρονομιάς. Θα σας αναπτύξει μια ισχυρή επιμόρφωση σε θεωρίες, μεθόδους και προσεγγίσεις σε θέματα σχεδιασμού και διαχείρισης αρχαιολογικών χώρων. Οι βέλτιστες πρακτικές θα εξεταστούν παράλληλα για τους διάφορους τομείς ενδιαφέροντος και με διαφορετικές προσεγγίσεις.

Σε όλο  το  πρόγραμμα,  θα  επωφεληθείτε  από  τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την καθοδήγηση που θα αξιοποιήσει την ακαδημαϊκή και την πρακτική σας εμπειρία για να αναπτύξει με επιτυχία μεθοδολογίες συνεργασίας με τις τοπικές αρχές, τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, τους οργανισμούς διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και άλλων πολιτιστικών φορέων.

Θα αποκτήσετε επίσης, μια σειρά από δεξιότητες για την απασχόληση σας σε μουσεία, πολιτιστικούς κυβερνητικούς φορείς και τον κλάδο της τέχνης και του πολιτισμού συνολικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου