Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

Η ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του Επταπυργίου- Γεντί Κουλέ, παραμένει ακόμη στα συρτάρια.


« όταν η πόλη χάνει τους πολίτες της, κινδυνεύει η ίδια σε υποβάθμιση»

Έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας να ανακοινώνονται προθέσεις αλλά να σκοντάφτουμε στην ολοκλήρωση.  Πρόσφατα στο ηλεκτρονικό σαιτ της Παράλαξης (parallaximag.gr) διαβάσαμε ότι, παραμένει στα συρτάρια από το 2012, η  βραβευμένη αρχιτεκτονική πρόταση ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου  Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ) στην Ακρόπολη της Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι απονεμήθηκαν 3 βραβεία και εξαγοράστηκαν ισότιμα άλλες 3 μελέτες.

Εμείς οι κάτοικοι της περιοχής το γνωρίζουμε καλά. Επισκεπτόμαστε τον χώρο καθημερινά, το διακρίνουμε στα μάτια των επισκεπτών του μνημείου .
Ένα κόσμημα της πόλης μας, περιμένει τα στολίδια του, εφόσον το φρούριο αποκαταστάθηκε . Τα ιστορικά στοιχεία  καθόρισαν την διαδρομή του στον χρόνο, ακόμη και με μελανά γράμματα για την περίοδο που λειτούργησε ως φυλακή μέχρι το 1989.

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε. Ίσως  είναι καιρός να θυμίσουμε στην πολιτεία τις προθέσεις της.
Αναρωτηθήκαμε γιατί.
Η κάτοικος της περιοχής και αρχιτέκτων μηχανικός Τάνια Κάτσιου, καταθέτει την δική της προσέγγιση στο θέμα

« Ο Ανοικτός Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός προσχεδίων για το Επταπύργιο από το ΥΠΕΚΑ του 2012, εντάσσεται σε μια συμφωνία διαγωνισμών που είχε επιτευχθεί τότε, μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ανάμεσα στους διαγωνισμούς εμπεριέχονταν οι αναπλάσεις της “Βαλκανικής Πλατείας” στην περιοχή του πρώην Στρατοπέδου Στρεμπενιώτη του Δήμου Νεάπολης – Συκεών, και  του άξονα Αχειροποιήτου – Αγίας Σοφίας από την οδό Φιλίππου μέχρι τη λεωφόρο  Νίκης, περιλαμβανομένων των  πλατειών Αγίας Σοφίας και Μακεδονομάχων και του περιβάλλοντα χώρου των βυζαντινών ναών και της Μητρόπολης.

Σίγουρα είναι απαράδεκτο να μένουν οι μελέτες στα συρτάρια, ή να ανακηρύσσονται διαγωνισμοί που συνδέονται με τη στρατηγική της πόλης και να μην υπάρχει συνέχεια από τις επόμενες κεντρικές ή τοπικές διοικήσεις, όποιες και αν είναι αυτές.

Αυτό που η εποχή μας όμως οφείλει να διασφαλίσει από εδώ και εμπρός είναι η προστασία των δημοκρατικών διαδικασιών σε αποφάσεις που αφορούν όλους. Ο σχεδιασμός της πόλης μας, μας αφορά όλους. Οι διαδικασίες πρέπει να είναι ανοικτές και συμμετοχικές. Ότι σχέδιο και αν υπάρχει στα χαρτιά, εάν δεν αφυπνιστεί και ερωτηθεί ο κάτοικος, αν δεν υπάρχουν διαβουλεύσεις (όχι τυπικές αλλά ουσιαστικές), οι πόλεις μας θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται ερήμην μας, εξυπηρετώντας άλλα συμφέροντα και όχι τη βελτίωση της καθημερινότητας μας, ή την ανταποδοτικότητα της πολιτείας στην κοινωνία μας. Οι πρακτικές του συλλογικού σχεδιασμού είναι πολύ αναπτυγμένες σε χώρες του εξωτερικού. Στη χώρα μας ενώ είναι θεσμοθετημένη για παράδειγμα, η υποχρέωση για διαβουλεύσεις,  αυτές είναι εξαιρετικά σύντομες και προσχηματικές.»
Η σημασία της στάσης του κάθε πολίτη ξεχωριστά  είναι μεγάλη. Η επιβίωση της πόλης ως κοινωνία συνδέεται με τον ίδιο . Αν χάσει ο πολίτης το ενδιαφέρον του , οι γειτονιές θα προχωρήσουν χωρίς ταυτότητα.

Τάσος Ορφανίδης


βλέπε σχετικά 

Μια βραβευμένη πρόταση για την "Ακρόπολη" της Θεσσαλονίκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου