Σάββατο, 22 Απριλίου 2017

η Ακρόπολη της Θεσσαλονίκης με τα ξεχωριστά μνημεία της

"Δεν φθάνουν οι σκέψεις, ούτε τα βήματα,
φαντάζουν τόσο λίγα μπροστά στο μεγαλείο τους" 


Αν θέλεις να γνωρίσεις καλά ένα τόπο, πρέπει να βρεις την ψυχή του . Η Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης την έχει φυλαγμένη και προστατευμένη καλά, εφόσον διασώθηκε από την πυρκαγιά του 1917. 
Αντλώντας γοητεία από την αίγλη των  Βυζαντινών τειχών, έχει θωρακίσει την ομορφιά της μέσα στα κάστρα της με τα πολλά μνημεία, στα στενά της σοκάκια με τα πέτρινα καλντερίμια, στις μικρές ανθισμένες αυλές, στα όμορφα γραφικά σπίτια με τους ασβεστωμένους τοίχους, στις ανηφόρες της με τα πολλά σκαλιά, στα ταβερνάκια με τα ρεμπέτικα, στους πρόσφυγες, στις γειτονιές της, στην μοναδική θέα όλης της πόλης.
Καθώς περί διαβαίνεις τα στενά της Πάνω πόλης στην Θεσσαλονίκη, η ομορφιά του τοπίου, η αρχιτεκτονική των σπιτιών, το άρωμα από τα λούλουδα των αυλών, αφαιρούν δια μαγείας την κούραση.
Είτε ανηφορίζεις, είτε παίρνεις τα δρομάκια από τα κάστρα  προς το κέντρο της πόλης, χάνεσαι, πιο απλά ξεμυαλίζεσαι από την σαγήνη της περιοχής. Νιώθεις ότι έχεις ταξιδέψει σε άλλο τόπο, σε άλλη εποχή, ότι δεν διαβαίνεις τους δρόμους μιας μεγαλούπολης, αλλά κινείσαι με χάρη στην γειτονιά σου. Σου γίνονται γνώριμα τα μέρη, μπορείς να βρεθείς στην αυλή κάποιου σπιτιού χωρίς να το καταλάβεις , να πιάσεις κουβέντα με τις κυράδες που μαζεύονται στα πεζούλια για σεργιάνι. Οι γάτες να μπλέκουν στα πόδια σου και τα σκυλιά να κουνάνε φιλικά την ουρά τους, όταν αντιλαμβάνονται την διάθεση γνωριμίας. Ένα μπουκέτο από τα λουλούδια που έχουν ανθίσει στις αυλές, θα μπορούσε να βρεθεί στην αγκαλιά σου χωρίς προσπάθεια, έτσι γιατί σε συμπάθησαν και θα ναι προσβολή να τ’ αρνηθείς.

Αν τα βήματα σου σε φέρουν στην μονή Βλατάδων η τσαούς μοναστήρι, τότε πέρα από την μοναδική θέα της πόλης, θα συναντήσεις και την υποδοχή από τα παγόνια που ανοίγουν τις ουρές τους περήφανα σε κάθε σιωπηλή παρουσία.Μονή του 14ου αιώνα που λειτουργεί μέχρι σήμερα.Από το αρχικό της κτίσμα σώζεται μόνο το ιερό και λίγα άλλα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Κοντά στο καθολικό της Μονής, που τιμάται στο όνομα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, υπάρχει θολωτό παρεκκλήσιο του 14ου αιώνα με τοιχογραφίες της εποχής των Παλαιολόγων.Περίπου  κάτω από την μονή Βλατάδων βρίσκεται η μονή Λατόμου η ο ναός του Οσίου Δαυίδ. Είναι γνωστή σε πιστούς και τουρίστες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, λόγω της ιστορικής της αξίας, της υπέροχης θέας προς τον Θερμαϊκό και κυρίως, λόγω του σπάνιου ψηφιδωτού του 5ου αιώνα, που παρουσιάζει τον Χριστό σε νεαρή ηλικία. Ο ναός κτίστηκε πάνω στη θέση ενός ρωμαϊκού κτηρίου στα τέλη του 5ου με αρχές του 6ου αιώνα.

Η διαδρομή στα στενά της Άνω Πόλης, οδηγεί τα βήματα  στα τείχη, που επιβλητικά όπως είναι με τους Πύργους και τις Καμάρες τους, σε παρασύρουν σε σκέψεις αλλοτινές, σε ιστορικές μνήμες.
Με κατεύθυνση το φρούριο του Επταπυργίου (Γεντί Κουλέ) πριν περάσεις την Πύλη της Παλαιολογίνας,θα προτιμήσεις την θέα από την ωραιότερη βεράντα της πόλης στο Πυργο Αλύσεως Τριγωνίου. Η ανάπαυλα εκεί θα δώσει δυνάμεις για να φθάσεις στο περιβόητο φρούριο που έχει σημαδευτεί από μαύρες μέρες φυλακών.Αν η κούραση κάνει την εμφάνιση της υπάρχουν πεζούλια,  καφενέδες, ταβερνάκια, που θα μπορέσει ο επισκέπτης να πιει ένα καφέ για να τονωθεί, νερό για να ξεδιψάσει αλλά και τσίπουρο με υπέροχους μεζέδες η ρετσίνα για να περιποιηθεί τις γεύσεις με κάθε γουλιά.

Σαν όνειρο ακούγονται αυτά αλλά και πρόκληση για τον καθένα, να πάρει μερίδιο στην απόλαυση της πιο ήσυχης και προνομιακής περιοχής της πόλης. Η βόλτα στα ξεχωριστά ασβεστωμένα σοκάκια αποζημιώνει, αν ο επισκέπτης αποφασίσει να μοιραστεί τα μυστικά του στα στενά της, μοιράζοντας αναστεναγμούς από ευχαρίστηση σε αυτή την ξεχωριστή βεράντα με θέα τον Θερμαϊκό.Μπορείτε να το προσπαθήσετε, αν σημειώσετε τις ημερομηνίες 9-11 Ιούνη 2017 που διοργανώνεται το Διεθνές φεστιβάλ μνημείων 2017 στο φρούριο του Επταπύργιου ( Γεντί Κουλέ). Τρεις μέρες με διαφορετικές δράσεις ,θέατρο, μουσική και τέλος αγώνας δρόμου που συνδέει 8 μνημεία σε μία διαδρομή μέσα από σοκάκια της Πάνω Πόλης Θεσσαλονίκης. 

Ένα είναι βέβαιο, ότι δεν θα χάσετε.


Τάσος Ορφανίδης   σελίδα στο f/b  Yedi Kule Conquest   
site της διοργάνωσηςYedi Kule Monuments Run


Για να επισκεφθείτε τα μνημεία πατήστε πάνω στην ετικέτα της εικόνας 

Κήποι του Πασά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου