Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017

Ενημερωτικό πρόγραμμα για το Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων/International Monuments Festival Thessaloniki 2017


Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων/International Monuments Festival 2017

Drone video John Kianas

"Οι δρόμοι των μνημείων, για φέτος θα είναι ένα τριήμερο πολιτιστικό/αθλητικό γεγονός 8/10 και  11 Ιούνη 2017.

Την 1η μέρα, δρόμοι θεάτρου,8 Ιούνη,  ΑΣΚΗΤΙΚΗ του  ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, παράσταση που θ’ανεβάσει το ΚΘΒΕ, στην Αρχαία Ρωμαϊκή αγορά.

 Τη 2η μέρα δρόμοι μουσικής, 10 Ιούνη στο προαύλιο του Γεντί Κουλέ"H Παρέα του Τσιτσάνη" και "η Λαϊκή ΣυνΩδεία "Λαϊκή ΣυνΩδεία, μία άλλη ξεχωριστή βραδιά " με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Την 3η μέρα 11 Ιούνη,ένας πραγματικός αγώνας δρόμου  Yedi kule conquest 2017¨  Yedi Kule Conquest σε μια διαδρομή 6 χιλιομέτρων μέσα από τα σοκάκια  της πάνω πόλης Θεσσαλονίκης ,που θα συνδέσει 8 μνημεία της.

Συγκεκριμένα τα μνημεία είναι:
Επταπύργιο, Μονή Βλατάδων, Όσιος Δαβίδ, Βυζαντινό Λουτρό, Άγιος Νικόλαος του Ορφανού, Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων Χαμιδιέ( περιοχή Ισλαχανε), Κήποι του Πασά, Πύργος της Αλύσεως (Τριγωνίου), Επταπύργιο.
Την 25η Μαΐου ημέρα Πέμπτη, λίγες μέρες πριν από την εκκίνηση του αγώνα, με συντροφιά τη φωτογραφική μας μηχανή,  βαδίσαμε σε χαλαρή βόλτα πάνω στη διαδρομή του αγώνα, που συνδέει τα 8 μνημεία.  
(επισκεφθείτε παρακάτω το σχετικό άρθρο με εικόνες από την βόλτα)

Η βόλτα μας στα σοκάκια της Πάνω πόλης της Θεσσαλονίκης, στα σημάδια της διαδρομής που συνδέει τα 8 μνημεία της


Το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί τα παραπάνω μνημεία το τριήμερο 9-11 Ιούνη . Με αφορμή τους "δρόμους των μνημείων" πληροφορηθήκαμε το άνοιγμα τους τις μέρες αυτές μέχρι  μέχρι ώρα 15.00.
Τα ευχάριστα νέα τα συναντάμε μπροστά μας .Ο Πολυχώρος Πολιτισμού της πρώην Σχολής Τεχνών κι Επαγγελμάτων Χαμιδιέ, θα συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων 2017. 
Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή μπορείτε να τον επισκεφθείτε από τις 10.00 έως τις 16.00. Αν επιθυμείτε, θα γίνουν ξεναγήσεις και τις τρεις μέρες, στις 12.00 το μεσημέρι.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ΘεσσαλονίκηςΣχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ-ΤΕΦΑ)http://www.pess.auth.gr/,θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μας με εθελοντική ομάδα φοιτητών,υπό την επίβλεψη του καθηγητή Βασίλη Καϊμακάμη . 

Επίσης το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) με ομάδα φοιτητών, θα προσφέρουν εθελοντικά τη συμμετοχή τους στην Έρευνα αντιλήψεων επισκεπτών, την διαχείριση σημείων της διαδρομής αθλητών και σε άλλες υποστηρικτικές δραστηριότητες,υπό την επίβλεψη της Σοφίας Γκαρανέ  ΜΒΑ Υπ.Διδάκτορος και του υπεύθυνου καθηγητή Μάρκετινγκ  Χρήστου Βασιλειάδη.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
με 40 μέλη τους συνολικά, θα βρίσκονται στον χώρο της εκδήλωσης την τρίτη μέρα 11 Ιούνη ,σε σημεία των διαδρομών για να επέμβουν όπου και όποτε χρειαστεί, καθώς έχουν αναλάβει την υγειονομική κάλυψη, ασφάλεια και επικοινωνία  της διοργάνωσης του δρόμου αγώνων Yedi Kule Conquest 2017, με τα άρτια τεχνικά καταρτισμένα μέλη τους.
Ο ΜΟΘ Μοτοσυκλετιστικός Ομιλος Θεσσαλονίκης με μέλη του θα είναι παρόν στον αγώνα δρόμου μνημείων, προσφέροντας βοήθεια στην ομαλή διεξαγωγή του αγώνα . 

Καμιά φορά, οι όμορφες εκπλήξεις δίνουν άλλη πνοή σε μία εκδήλωση.

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος,  το γραφείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Δ.Δ.Ε.ΔΥΤ.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΟΜΙΛΟΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΣΥΚΕΩΝ θα υποστηρίξουν με την παρουσία τους και τους χορούς τους την εκδήλωση μας.

Η Βούλα Πατουλίδου θα δώσει την εκκίνηση του αγώνα και οι συμφοιτητές της απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ 1987 θα γιορτάσουν και θα θυμηθούν μαζί ..30 χρόνια, παραδίδοντας την σκυτάλη στους νέους. 

Πόσοι θα έλεγαν με την πρώτη σκέψη, ότι αγαπούν την πόλη τους και θα μπορούσαν να  περιγράψουν, τους λόγους που την ξεχωρίζουν σήμερα;
Η πόλη σου δεν περιγράφεται μόνο, την γνωρίζεις αφήνοντας τα βήματα σου να σε οδηγήσουν και τα αισθήματα σου να πλημμυρίσουν από την προσωπική σου ξενάγηση.

Τάσος ΟρφανίδηςΑσκητική

“Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο. Καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή.”

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την παραγωγή «Ασκητική»(Salvatores dei) του Νίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία  Aνδρέα Κουτσουρέλη. Πρόκειται για μια θεατροποιημένη εκδοχή του γνωστού έργου του Νίκου Καζαντζάκη, ενός συμπυκνωμένου κειμένου που εκφράζει τη μεταφυσική πίστη του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα. Ο ίδιος υποστήριζε ότι η “Ασκητική” είναι μια Κραυγή και όλο το έργο του ένα σχόλιο που μεταφέρει την αγωνία του να ξεπεράσει τα σύνορα του νου, τα φαινόμενα και  να λύσει το μυστήριο της ύπαρξης.
Συντελεστές:
Σκηνοθετική επιμέλεια: Ανδρέας Κουτσουρέλης
Επιμέλεια σκηνογραφίας-κοστουμιών: Μαρία Μυλωνά
Βοηθός σκηνοθέτη: Στάθης Βούτος
Οργάνωση παραγωγής: Ναταλία Λαμπροπούλου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Στάθης Βούτος, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Νίκος Νικολάου, Δημήτρης  Παλαιοχωρίτης, Κώστας Ίτσιος    


Λίγα λόγια για τα  μουσικά σχήματα

Η "Παρέα του Τσιτσάνη" δημιουργήθηκε από τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο και τον ερασιτέχνη μπουζουξή Νίκο Στρουθόπουλο, με σκοπό τη διάδοση και μελέτη του έργου του μεγάλου μας λαϊκού συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη.

Στην παρέα μετέχουν επίσης ο Νίκος Ζυγούρας(κιθάρα-τραγούδι) και η  Δώρα Στρουθοπούλου (τραγούδι). Έκτακτη συμμετοχή στο τραγούδι   από την εγγονή του Νίκου Στρουθόπουλου, Αφροδίτη, που έκλεψε τις καρδιές του κόσμου πέρυσι στις εκδηλώσεις της «πλατείας Τσιτσάνη» στην πάνω πόλη. Και οι τέσσερις τραγουδούν και εμφανίζονται σε λαϊκούς χώρους και φιλανθρωπικά ιδρύματα. ( σχετικό άρθρο 

Λόγω ασθένειας του Ντίνου Χριστιανόπουλου, την απαγγελία θα κάνει η καθηγήτρια φιλόλογος Πασχαλιά Λαλίδου.Η Λαϊκή  ΣυνΩδεία Λαϊκή ΣυνΩδεία , δημιουργήθηκε από τον μπουζουξή  Φώτη Ιωαννίδη, ο οποίος γεννήθηκε , μεγάλωσε και κατοικεί   στην Ακρόπολη της Θεσσαλονίκης, με την οποία διατηρεί έντονους συναισθηματικούς δεσμούς.
Η μουσική του διαδρομή αναφέρεται στην εποχή με τον αξέχαστο Νίκο Ξυλούρη και στη συνέχεια  με το  ιδρυτικό μέλος από τους Άγαμους Θύτες μουσικό Χρήστο Μητρέντζη  και πολλούς άλλους.

Στη Λαική ΣυνΩδεία μετέχουν επίσης ο Τριαντάφυλλος Ξανθόπουλος (τραγούδι),ο Ζωγράφος Σταυρίδης (ακορντεόν) και ο Αθηνόδωρος Καρκαφίρης (κιθάρα)


 σελίδα στο f/b  Yedi Kule Conquest   
site της διοργάνωσηςYedi Kule Monuments Run


Για να επισκεφθείτε τα μνημεία πατήστε πάνω στην ετικέτα της εικόνας 

Κήποι του Πασά


3 σχόλια:

  1. Τέτοιες προσπάθειες που προβάλλουν τον πολιτισμό της χώρας μας και αναδεικνύουν τα ιστορικά μνημεία της πόλης μας είναι αξιέπαινες και αξίζουν της προσοχής όλου του κόσμου. Συγχαρητήρια στην προσπάθεια των διοργανωτών και καλή επιτυχία στο έργο σας που εύχομαι να έχει κι άλλους μιμητές .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλά μπράβο για την προσπάθεια να προβληθούν τα μνημεία της πόλης μας !!
    Όσοι θα βοηθήσουν γι αυτό το εγχείρημα, είναι "άξιοι" συγχαρητηρίων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή